Dit artikel is gerelateerd aan:

Tewerkstellingsvergunning (TWV) voor buitenlandse werknemers

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Wilt u een buitenlandse medewerker van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland in dienst nemen? Dan heeft u meestal een tewerkstellingsvergunning (TWV, werkvergunning) of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. Met de infographic 'Is een werkvergunning nodig?' ziet u snel of u een vergunning moet aanvragen voor uw nieuwe medewerker.

Korter dan 3 maanden

Wilt u een buitenlandse medewerker korter dan 3 maanden bij u laten werken? Dan moet u meestal een tewerkstellingsvergunning (werkvergunning) aanvragen bij UWV.

3 maanden of langer

Wilt u een buitenlandse medewerker 3 maanden of langer bij u laten werken? Dan vraagt u meestal de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aan. De GVVA is een verblijfsvergunning met een aanvullend document. Uw buitenlandse medewerker heeft geen aparte tewerkstellingsvergunning nodig. U vraagt de GVVA aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Voor wie heeft u een tewerkstellingsvergunning nodig?

U heeft een TWV of GVVA nodig voor medewerkers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Voor medewerkers van buiten de Europese Unie (EU) gelden voorwaarden voor een TWV/GVVA. Als u iemand inhuurt via een intermediair, of werk uitbesteedt aan een ander bedrijf, dan kan deze ook zelf de tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Voor sommige werknemers van buiten de EER of Zwitserland heeft u geen vergunning nodig. Zoals bepaalde groepen wetenschappers, kenniswerkers en stagiairs. Ook werkgevers in het internationale bedrijfsleven hoeven soms geen vergunning aan te vragen. Zij kunnen tijdelijk buitenlandse werknemers in Nederland laten werken via de Regeling Internationaal Handelsverkeer.

Geen tewerkstellingsvergunning nodig

Voor bepaalde groepen onderzoekers, kennismigranten en stagiaires heeft u geen tewerkstellingsvergunning nodig. Ook gezinsleden van buitenlandse zzp'ers hebben sinds 1 oktober 2020 geen tewerkstellingsvergunning meer nodig.

Vereenvoudigde procedures

  • Voor sommige werknemers gelden vereenvoudigde procedures. Bijvoorbeeld voor hogere leidinggevenden, specialisten en werknemers uit uw buitenlandse vestiging die in Nederland technieken komen bijleren (practicanten).
  • Bent u werkgever in het toneel, theater, de opera, musical, klassieke muziek of dans? Dan kunt u voor topartiesten sneller een TWV of GVVA krijgen. Het salaris van de artiest bepaalt of hij tot de top behoort.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven