MenuZoekenZoekenHomeDuurzaam ondernemen

Zonne-energie en zonnepanelen voor uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend NederlandKVKKVK± 5 min lezen

Wilt u duurzame energie gebruiken voor uw bedrijf? Misschien zijn zonnepanelen of een zonneboiler iets voor u. U kunt daarmee flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Zo verdient u de investering terug en verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand. Veel kantoorgebouwen moeten in 2023 energielabel C hebben.

Zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u zonne-energie (of zonnestroom) gebruiken, dan kunt u kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie daarvan. Het hangt van uw situatie af wat het best bij u past.

Subsidies voor zonnepanelen en zonneboilers

Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers zijn verschillende subsidies beschikbaar. Ook kunt u profiteren van belastingvoordelen:

Zonnestroom gebruiken, terugleveren of opslaan

De elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt, kunt u direct zelf gebruiken. Ook kunt u de stroom terugleveren, opslaan of een combinatie van beide.

Stroom terugleveren aan uw energieleverancier

U kunt de stroom die u opwekt, terugleveren aan uw energieleverancier. Dit moet u aan uw netbeheerder melden via www.energieleveren.nl. Om te kunnen terugleveren moet het elektriciteitsnet voldoende capaciteit hebben. Ook moet uw elektriciteitsmeter geschikt zijn. Informeer hier vooraf naar bij uw netbeheerder. Die vindt u in het EAN-codeboek.

Heeft u een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3x80 ampère? Dan verrekent uw energieleverancier de stroom die u teruglevert met de stroom die u gebruikt. Dit heet salderen. Levert u meer stroom dan u gebruikt? Dan betaalt uw leverancier daar een vergoeding voor. Deze salderingsregeling loopt in ieder geval nog tot 2024. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd. Het is nog niet bekend wanneer de afbouw van de regeling precies begint.

Lees meer over salderen en terugleveren op de website van de Autoriteit Consument & Markt.

Zonnestroom opslaan in een accusysteem

Naast het terugleveren van uw zonnestroom, kunt u (een deel van) die stroom ook opslaan in een of meer accu’s. Zeker na 2023, als de salderingsregeling wordt afgebouwd, kan dit een oplossing zijn. Ook is het een oplossing voor regio’s waar u geen stroom kunt terugleveren, omdat het elektriciteitsnet dat niet aankan.

U kunt de stroom in de accu’s maar een korte periode opslaan. Daarom heeft u voor de winter nog wel een elektriciteitsaansluiting nodig. Houd er ook rekening mee dat de opslag invloed kan hebben op de hoogte van uw SDE- of SCE-subsidie.

Btw voor zonnepanelen betalen en terugvragen

Als u zonnepanelen koopt en laat installeren op uw bedrijfspand dan moet u btw betalen over deze kosten. U moet ook btw betalen over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert. U kunt de btw voor de aanschaf en installatie terugvragen.

Hoe u de btw terugvraagt, hangt onder meer af van uw bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of bv). Lees hoe u de btw van uw zonnepanelen terugvraagt.

Als u als ondernemer zonnepanelen laat installeren op uw eigen woning, hoeft u geen btw te betalen over deze kosten. U moet wel btw betalen over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert.

Aandachtspunten bij de koop van zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u overstappen op zonne-energie en zonnepanelen of een zonneboiler kopen voor uw bedrijf? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

  • Wilt u zonnepanelen op een dak plaatsen? Onderzoek dan eerst of het dak geschikt is. Uw leverancier kan u daarbij helpen. Voor sommige subsidies, zoals de SDE++, moet u ook een haalbaarheidsstudie doen.
  • Soms heeft u voor de zonnepanelen of zonnecollector een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u ze plaatst in een veld of op een nieuw te bouwen pand. U kunt dit checken bij het Omgevingsloket online. Informeer ook bij uw gemeente of er nog andere vergunningen nodig zijn.
  • Plaatst u de zonnepanelen of zonnecollector op uw bedrijfspand, dan kan dat gevolgen hebben voor de verzekering van dit pand. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Feiten en cijfers: Aantal installaties van zonnepanelen bij bedrijven

Een installatie is een registratie van zonnepanelen op een bepaalde locatie in een bepaald jaar. Het aantal installaties bij bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen.

Naar boven