Zonne-energie en zonnepanelen voor uw bedrijf

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK
KVK
5 min lezen
English version

Wilt u uw bedrijfspand verduurzamen met zonnepanelen of een zonneboiler? Dan zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen. Met zonnepanelen of een zonneboiler bespaart u op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Ook verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand.

Zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u zonne-energie (of zonnestroom) gebruiken? Dan kunt u kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie daarvan. Het hangt van uw situatie af wat het best bij u past.

Zonnepanelen (zon-PV) zetten zonne-energie om in elektriciteit. U kunt de zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand plaatsen, maar u kunt ook investeren in een zonnepark. Dat kunt u alleen doen of samen met andere bedrijven en personen, bijvoorbeeld in een energiecoöperatie.

Zonneboilers zetten zonlicht om in warm water. Dat gebeurt via een zonnecollector, die u bijvoorbeeld op het dak van uw bedrijfspand plaatst. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat. Van daaruit kunt u het gebruiken voor warm tapwater. Sommige zonneboilers zijn ook geschikt om ruimtes te verwarmen of voor industriële processen.

PVT-panelen (ook wel PVT-warmtepomppanelen) leveren elektriciteit, warmte en koeling tegelijk. Een PVT-paneel is een hybride paneel dat een zonnepaneel (PV) met een warmtewisselaar (T) combineert. De warmte is vooral geschikt als bron voor een warmtepomp. Een PVT-systeem is een van de nieuwe toepassingen van zonne-energie.

Subsidies voor zonnepanelen en zonneboilers

Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers kunt u verschillende subsidies aanvragen. Ook kunt u gebruikmaken van belastingvoordelen:

U kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen als u kleinschalig investeert in een zonneboiler. U krijgt dan een deel van de aankoopkosten terug.

Belangrijke voorwaarden zijn:

  • U vraagt de subsidie aan voordat u de zonneboiler koopt.
  • U laat de zonneboiler installeren in een gebouw met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of u kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.

Bekijk alle voorwaarden voor de ISDE op RVO.nl.

Investeert u grootschaliger in zonnepanelen of zonneboilers? Dan kunt u de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. U krijgt dan 12 of 15 jaar lang maandelijks subsidie voor de energie die u opwekt.

U kunt deze subsidie gebruiken voor:

  • Zonnepanelen die u met een grootverbruikersaansluiting aansluit op het elektriciteitsnet.
  • Zonthermie-systemen met een totaal thermisch vermogen van minimaal 140 kW. Dit mogen alleen systemen zijn met afgedekte zonnecollectoren.
  • Zon-PVT-panelen met warmtepomp. Dit zijn zonnecollectoren waarmee u tegelijkertijd warmte en stroom produceert.

Bekijk de voorwaarden voor de SDE++ op RVO.nl.

Wilt u samen met andere bedrijven of burgers investeren in zonnepanelen? Vraag dan de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aan. Deze subsidie is voor energiecoöperaties en VvE’s die zonnepanelen willen kopen voor bijvoorbeeld een zonnepark of op een dak. De leden van de coöperatie moeten wel binnen hetzelfde postcodegebied (postcoderoos) zitten, of in een van de aangrenzende postcodes.

Bekijk alle voorwaarden voor de SCE op RVO.nl.

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijgt u belastingvoordeel als u zonnepanelen of zonnecollectoren koopt voor uw bedrijf. U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst. De zonnepanelen en zonnecollectoren moeten wel voldoen aan de beschrijving op de Energielijst 2024.

Bekijk alle voorwaarden voor de EIA op RVO.nl.

Met de BMKB-Groen kunt u een lening krijgen waarbij de overheid garant staat. Zo kunt u makkelijker en ook meer lenen dan zonder deze garantie. De lening kunt u gebruiken om uw bedrijfspand te verduurzamen met zonnepanelen of zonnecollectoren. De bedrijfsmiddelen moeten wel op de Energielijst van de EIA staan.

Met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kunt u een percentage van de kosten van bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst. Die bedrijfsmiddelen kunnen ook zonnepanelen of zonneboilers zijn. Voorwaarde is dat de investeringskosten niet hoger zijn dan de bedragen die de Belastingdienst hiervoor heeft vastgesteld.

Gemeentes of provincies bieden soms ook subsidies voor zonnepanelen of zonneboilers. Of voor bijvoorbeeld advies over de geschiktheid van uw dak. Bekijk de mogelijkheden voor zonne-energie op de website van uw gemeente of provincie.

Zonnestroom gebruiken, terugleveren of opslaan

De elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt, kunt u direct zelf gebruiken. Ook kunt u de stroom terugleveren, opslaan of een combinatie van beide.

Stroom terugleveren aan uw energieleverancier

U kunt de stroom die u opwekt, terugleveren aan uw energieleverancier. Dit moet u aan uw netbeheerder melden via www.energieleveren.nl. Om te kunnen terugleveren, moet het elektriciteitsnet voldoende capaciteit hebben. Ook moet uw elektriciteitsmeter geschikt zijn. Informeer hier vooraf naar bij uw netbeheerder. Die vindt u in het EAN-codeboek.

Heeft u een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3x80 ampère? Dan verrekent uw energieleverancier de stroom die u teruglevert met de stroom die u gebruikt. Dit heet salderen. Levert u meer stroom dan u gebruikt? Dan betaalt uw leverancier daar een vergoeding voor.

Lees meer over salderen en terugleveren op de website van de Autoriteit Consument & Markt.

Zonnestroom opslaan in een accusysteem

Naast het terugleveren van uw zonnestroom, kunt u (een deel van) die stroom ook opslaan in een of meer accu’s. Met het afbouwen van de salderingsregeling, kan dit een oplossing zijn. Ook is het een oplossing voor regio’s waar u geen stroom kunt terugleveren, omdat het elektriciteitsnet dat niet aankan. Lees welke oplossingen er zijn om ons energiesysteem flexibeler te maken.

Btw voor zonnepanelen betalen en terugvragen

Koopt u zonnepanelen en laat u deze installeren op uw bedrijfspand? Dan moet u btw betalen over deze kosten. U betaalt ook btw over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert. U kunt de btw voor de aankoop en installatie terugvragen.

Hoe u de btw terugvraagt, hangt onder meer af van uw bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of bv). Lees hoe u de btw van uw zonnepanelen terugvraagt.

Als u als ondernemer zonnepanelen laat installeren op uw eigen woning, hoeft u geen btw te betalen over deze kosten. U moet wel btw betalen over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert.

Aandachtspunten bij de koop van zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u overstappen op zonne-energie en zonnepanelen of een zonneboiler kopen voor uw bedrijf? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

  • Wilt u zonnepanelen op een dak plaatsen? Onderzoek dan eerst of het dak geschikt is. Uw leverancier kan u daarbij helpen. Voor sommige subsidies, zoals de SDE++, moet u ook een haalbaarheidsstudie doen.
  • Soms heeft u voor de zonnepanelen of zonnecollector een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u ze plaatst in een veld of op een nieuw te bouwen pand. U kunt dit checken bij het Omgevingsloket. Informeer ook bij uw gemeente of u nog andere vergunningen nodig heeft.
  • Plaatst u de zonnepanelen of zonnecollector op uw bedrijfspand? Vraag bij uw verzekeraar na of dit gevolgen heeft voor de verzekering van uw pand.

Feiten en cijfers: Aantal installaties van zonnepanelen bij bedrijven

Een installatie is een registratie van zonnepanelen op een bepaalde locatie in een bepaald jaar. Het aantal installaties bij bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland