Aan de slag als zzp'er of freelancer

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
Gecontroleerd 1 mrt 2024
3 min lezen
English version

Wilt u werken als freelancer of zzp'er? Starten als freelancer of zzp'er (zelfstandige zonder personeel) kan vaak heel snel. Op deze pagina leest u wat moet weten en regelen wanneer u aan de slag wilt als freelancer.

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. De betekenis van freelance en zzp is hetzelfde. U werkt voor verschillende opdrachtgevers. U heeft geen dienstverband met de opdrachtgevers. U voert een opdracht interim (tijdelijk) uit als zelfstandig ondernemer. U neemt freelance werk aan en uw opdrachtgever betaalt u voor de opdracht. Hij houdt geen loonbelasting in. Die belasting betaalt u zelf bij uw aangifte.

Voordelen en nadelen

Werken als freelancer of zzp'er heeft voordelen en nadelen. Zo moet u zelf voor uw pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Daar staat tegenover dat u vaak een hoger uurtarief heeft dan in loondienst en bepaalt u zelf hoe en voor wie u werkt. Lees meer op KVK.nl over voordelen en nadelen wanneer u aan de slag gaat als freelancer of zzp'er.

Parttime freelancen

U kunt ook parttime ondernemen door naast uw vaste baan freelancer te worden. U moet wel eerst afspraken maken met uw werkgever voordat u zzp-opdrachten gaat uitvoeren. En u moet zich als freelancer inschrijven bij KVK.

Freelancer worden

Bereid u voor als u freelancer wilt worden:

Inschrijven als freelancer bij KVK

Als ondernemer moet u zich verplicht inschrijven in het Handelsregister van KVK. Dat kost € 80,10 (inschrijfvergoeding). KVK geeft dan uw gegevens door aan de Belastingdienst. Zij sturen u binnen 2 weken uw btw-id en omzetbelastingdienstnummer per post. Als rechtsvormen kiezen veel freelancers een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv).

In het stappenplan bedrijf starten kunt u terugvinden wat er allemaal komt kijken bij de start van een eigen bedrijf. Dit stappenplan is ook handig als u zzp'er wilt worden.

Aftrekposten zzp (eenmanszaak)

Er zijn verschillende aftrekposten voor zzp’ers waarmee u uw winst verlaagt. Zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting.

Freelance opdrachten vinden

Bereid u voor wanneer u actief op zoek gaat naar freelance opdrachten. KVK helpt u op weg door een aantal vragen te beantwoorden bij het vinden van klanten.

Rechten als uw freelance-opdracht wordt beëindigd

Uw opdrachtgever kan uw opdracht beëindigen. Als zzp’er of freelancer krijgt u dan geen inkomsten doorbetaald zoals een werknemer die in loondienst is bij een werkgever. Behalve als u afspraken met uw opdrachtgever heeft gemaakt over een einddatum, opzegmogelijkheden of een resultaat. Heeft u deze afspraken schriftelijk vastgelegd (dit heet een opdracht van overeenkomst)? Dan zijn deze geldig en moet uw opdrachtgever deze nakomen.

Voorkom schijnzelfstandigheid

U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Controleer samen met uw opdrachtgever of u een opdracht in loondienst gaat doen of als zelfstandige.

Zzp-organisaties

Kunt u hulp gebruiken bij uw plannen, administratie of een juridisch probleem? Er zijn verschillende zzp-organisaties die u kunnen adviseren:

Er zijn ook zzp-organisaties en zzp-netwerken voor specifieke beroepsgroepen. Zoals journalisten, kunstenaars en ondernemers in de bouwsector.

Feiten en cijfers

Deze grafiek laat het aantal zelfstandigen zonder personeel per kwartaal zien.