Check of uw product, dienst of uitvinding al bestaat

Deze informatie is geplaatst door

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Voordat u uw product, dienst, bedrijfsnaam, merk, model of technisch idee gaat beschermen met een intellectueel eigendomsrecht, moet u eerst controleren of het al bestaat. Misschien is uw technische uitvinding al door een ander bedacht en beschermd. Of u heeft een bedrijfsnaam bedacht die al bestaat. Check dat eerst en voorkom zo misverstanden of zelfs juridische stappen.

Met deze voorbeelden kunt u onderzoeken of iets al bestaat of is bedacht:

U heeft een idee, concept, format of software

Een idee dat nog niet is uitgewerkt kunt u niet beschermen met een intellectueel eigendomsrecht. U kunt het wel vastleggen bijvoorbeeld in een digitale kluis zoals het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Hiermee heeft u een dagstempel als bewijs dat u de eerste was met uw idee, concept, format of software.

Met het merkrecht beschermt u de (merk)naam of het logo van uw bedrijf, product of dienst. Een merk is vaak een belangrijk deel van de goodwill en dus de waarde van een onderneming. In het merkenregister kunt u zoeken of de naam of het logo al bestaat voordat u het gaat registeren. Na registratie bent u de eigenaar van het merk en kunt u onder andere optreden tegen namaak. U kunt het ®-teken gebruiken om aan te geven dat u het merk heeft geregistreerd.

U heeft een productontwerp, design, vormgeving of model

Het modellenrecht beschermt productontwerp, vormgeving en design. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw model horloge, koptelefoon, kleding of tas. Check vooraf of het model nieuw is of nog niet bestaat. Bijvoorbeeld door te zoeken op internet, in vakbladen of in het modellenregister. Met een modelregistratie kunt u onder andere optreden tegen namaak. Ook het octrooirecht, merkrecht en auteursrecht kunnen soms bescherming bieden voor uw product of ontwerp.

U heeft een technische uitvinding

Een octrooi, ook wel patent genoemd, beschermt uw uitvinding op een technisch product of proces. Hiermee kunt u een ander verbieden uw uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. Om uit te zoeken of uw technische uitvinding echt nieuw is er de octrooidatabank Espacenet. Hierin staan alle gepubliceerde octrooien. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden. Lees de uitleg over het zoeken in Espacenet.

U heeft een tekst, songtekst, foto, illustratie of video

Dan heeft u automatisch een auteursrecht. Daar hoeft u niets voor te doen. Tenminste, als uw werk origineel is en uw persoonlijke stempel heeft. Er is geen registratie nodig voor auteursrecht. U kunt wel de datum van uw werk laten vastleggen in het i-DEPOT. U kunt het ©-teken gebruiken om aan te geven dat u het auteursrecht heeft.

Aan de slag met uw idee

Uw idee is echt nieuw en u wilt het verder gaan uitwerken tot een product, dienst of technisch proces. Wat u dan kunt beschermen en hoe u dat doet leest u in het stappenplan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

070-349 12 42

Deze informatie is geplaatst door

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland