Check of uw idee al is bedacht en beschermd

Deze informatie is geplaatst door

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

± 2 min lezen

Wilt u een idee voor bijvoorbeeld een nieuw product of merk beschermen met een intellectueel eigendomsrecht? Zoek dan eerst uit of uw idee al is bedacht en beschermd door een ander. Hiermee voorkomt u misverstanden of zelfs juridische stappen. Lees hier hoe kunt onderzoeken of iets al bestaat of is bedacht.

U heeft een idee, concept, format of software

Een idee dat nog niet is uitgewerkt kunt u niet beschermen met een intellectueel eigendomsrecht. U kunt het wel vastleggen bijvoorbeeld in een digitale kluis zoals het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Hiermee heeft u een dagstempel (datum) als bewijs dat u de eerste was met uw idee, concept, format of software.

Met het merkrecht beschermt u de (merk)naam of het logo van uw bedrijf, product of dienst. In het merkenregister kunt u zoeken of de naam of het logo al bestaat voordat u het gaat registeren. Na registratie bent u eigenaar van het merk. Door het ®-teken bij uw (merk)naam of logo te gebruiken laat u zien dat het officieel is geregistreerd.

U heeft een productontwerp, design, vormgeving of model

Het modellenrecht beschermt productontwerp, vormgeving en design. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw model horloge, koptelefoon, kleding of tas. Check vooraf of het model nieuw is of nog niet bestaat. Bijvoorbeeld door te zoeken op internet, in vakbladen of in het modellenregister. Met een modelregistratie kunt u onder andere optreden tegen namaak. Ook het octrooirecht, merkrecht en auteursrecht kunnen soms bescherming bieden voor uw product of ontwerp.

U heeft een technische uitvinding

Met een octrooi, ook wel patent genoemd, beschermt u uw uitvinding op een technisch product of proces. Hiermee kunt u een ander verbieden uw uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. Om uit te zoeken of uw technische uitvinding echt nieuw is er de octrooidatabank Espacenet. Hierin staan alle gepubliceerde octrooien. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden. Lees de uitleg over het zoeken in Espacenet.

U heeft een tekst, songtekst, foto, illustratie of video

Dan heeft u automatisch een auteursrecht. Daar hoeft u niets voor te doen. Tenminste, als uw werk origineel is en uw persoonlijke stempel heeft. Er is geen registratie nodig voor auteursrecht. U kunt wel de datum van uw werk laten vastleggen in het i-DEPOT. U kunt het ©-teken gebruiken om aan te geven dat u het auteursrecht heeft.

Aan de slag met uw idee

Uw idee is echt nieuw en u wilt het verder gaan uitwerken tot een product, dienst of technisch proces. Wat u dan kunt beschermen en hoe u dat doet leest u in het stappenplan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

070-349 12 42

Deze informatie is geplaatst door

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland