Franchisenemer worden

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
3 min lezen
English version

Als u start met franchisen, sluit u een contract met een franchisegever. Dat is de eigenaar van een naam en ondernemingsconcept. U betaalt dan om een zaak te mogen starten met dit concept en deze naam. Lees hoe franchisen werkt.

Wat is een franchise?

Een franchise is een samenwerking tussen een ondernemer (franchisenemer) en een eigenaar van een keten (franchisegever). Als franchisenemer leidt u het bedrijf volgens de franchiseformule en moet u zich houden aan de afspraken met de franchisegever. Hiervoor sluit u samen een contract af.

Naast horeca en supermarkten, komt franchisen steeds meer voor in andere branches. Zoals sportscholen, woonwinkels, zorg, uitzendbureaus en kinderopvang. Franchisegevers willen hun formule zo aantrekkelijk mogelijk maken voor nieuwe franchisenemers. Vooral nu er in bijna elke branche meerdere formules actief zijn.

Welke franchisevormen zijn er?

Er zijn veel verschillende franchisevormen. De 2 bekendste franchiseformules zijn:

Soft franchise

Met de soft franchiseformule moet u zich aan een aantal regels houden die u met de franchisegever afspreekt. Vaak mag u zelf beslissen over reclame, marketing, inkoop en voorraad. Bij deze franchiseformule heeft u de meeste vrijheid om eigen beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld waar u inkoopt, uw eigen prijzen te bepalen en een eigen administratiesysteem te hebben.

Hard franchise

Bij hard franchisen liggen de meeste afspraken over huisstijl, voorraad, inkoop en reclame vast. U heeft minder ruimte om zaken zelf te bepalen.

Lees meer over de voordelen en nadelen van soft franchise en van hard franchise.

Onderzoek franchiseformules

Onderzoek voordat u een franchiseovereenkomst afsluit:

  • Wat is de naamsbekendheid van een franchise? Hoelang bestaat de formule al? Hoe reageert de franchise op veranderingen in de markt? Ga in gesprek met ondernemers die samenwerken met de franchise.
  • Vraag de franchisegevers om inzicht te geven in behaalde resultaten en hun verdienmodel. Zijn ze open over de marges en hoeveel invloed hebben ze op uw marges?
  • Heeft de franchiseorganisatie een vereniging van franchisenemers?
  • Vraag bij vestigingen van dezelfde keten of u de jaarrekeningen mag zien. U kunt ook jaarrekeningen bij KVK opvragen voor rechtspersonen die verplicht zijn hun jaarrekening bij KVK te deponeren.
  • Probeer te achterhalen of er leden van de franchise zijn die in het verleden failliet gingen of gestopt zijn.

Hoeveel kost franchising?

De kosten verschillen per franchise. Sommige vergoedingen moet u bijna altijd betalen. Zoals de entree fee (toegangsprijs), de franchisevergoeding en een reclamebijdrage. Deze bedragen kunnen per keten enorm verschillen. In de Nationale Franchisegids vindt u de voorwaarden van bijna alle franchisegevers.

Vraag advies over het franchisecontract en het handboek

In het franchisecontract legt u afspraken vast. Bijvoorbeeld over de duur van de franchiseovereenkomst, verzekeringen en het bedrijfspand. Ook staat in het contract welke vergoedingen u moet afdragen om te franchisen.

Voordat u een franchisecontract tekent, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

  • Zorg dat u inzicht krijgt in de verwachte omzet en het verwachte resultaat (prognoses) van de vestiging waar u interesse in heeft. Laat de financiële informatie daarna controleren door een onafhankelijke partij. Zoals een accountant.
  • Zorg dat u weet wat de rechten en plichten in het franchisecontract betekenen. Vraag de hulp van een jurist of advocaat als het voor u niet helemaal duidelijk is.

Het kan zijn dat uw franchisegever met standaardcontracten werkt en er weinig ruimte is voor onderhandeling. Lees het contract goed door en teken het contract pas als alles duidelijk is. Schakel bij vragen een specialist in voor advies. Bijvoorbeeld een accountant of jurist die gespecialiseerd is in het bieden van hulp bij franchising.

De meeste franchiseformules gebruiken een handboek. Hierin staan praktische zaken over bijvoorbeeld verkoopmarketing, inkoop en verkoop en de huisstijl. Het handboek en de overeenkomst vormen samen één geheel.

Rechtsvorm kiezen

Voor uw franchiseformule moet u een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm bepaalt onder andere of u (privé) verantwoordelijk bent voor schulden van het bedrijf (aansprakelijkheid) en wat u aan belasting moet betalen. De meest voorkomende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, vof en bv.

Schrijf u in bij KVK

U moet uw franchiseformule inschrijven bij KVK. De stappen die u zet om uw bedrijf in te schrijven, verschillen per rechtsvorm. U heeft in ieder geval uw franchiseovereenkomst nodig. En een kopie van de koopovereenkomst of huurovereenkomst van het pand waar u gaat starten.