Omgevingsvergunning voor een wateractiviteit

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 1 okt 2024
2 min lezen
English version

Gaat u activiteiten of werkzaamheden uitvoeren in de buurt van een dijk of water? Of wilt u afvalwater lozen? U heeft misschien een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit (vroeger een watervergunning) nodig. Soms moet u alleen een melding doen of een ontheffing aanvragen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Voorbeelden van activiteiten bij water zijn:

  • afvalwater lozen op oppervlaktewateren
  • water uit de grond halen
  • een waterberging aanleggen
  • een sloot dempen
  • werkzaamheden bij een tunnel, brug, vaarweg of dijk
  • een evenement op het water

Wilt u werk gaan uitvoeren waarbij de functie van een maatschappelijk belangrijk werk of object verstoord kan worden? Bijvoorbeeld werk bij een vaarweg of de Noordzee? Dit heet een beperkingengebiedactiviteit. Bijna altijd is dan het Rijk het bevoegd gezag. U moet zich houden aan de regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

Vergunningcheck doen en omgevingsvergunning voor een wateractiviteit (vroeger watervergunning) aanvragen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. Als u alle informatie invult, wordt in het Omgevingsloket automatisch bepaald of u de aanvraag of melding moet doen bij waterschap, de provincie of het Rijk. In sommige gevallen is er bij meerdere instanties een vergunning of melding nodig. In het Omgevingsloket kunt u direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Informatie over de regels

Voor meer informatie over de regels kunt u ook terecht bij:

Waterschap

U moet zich houden aan de regels in de Waterschapsverordening als u activiteiten in oppervlaktewater of met grondwater gaat uitvoeren in of bij een sloot, beek of plas, dijk of weg die door het waterschap wordt beheerd. Ieder waterschap heeft zijn eigen waterschapsverordening. U kunt de waterschapsverordening online bekijken via het Omgevingsloket.

Provincie

Als u activiteiten in oppervlaktewater of met grondwater wilt uitvoeren bij een snelweg, viaduct, tunnel, brug, vaarweg of dijk die door de provincie wordt beheerd moet u zich houden aan de regels in de omgevingsverordening van de provincie waar u gaat werken.

Rijkswaterstaat

Voor activiteiten in of bij een grote rivier of meer, zoals de Rijn, de Maas en het IJsselmeer moet u zich aan de regels van het Rijk houden. Die staan in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal). Of vraag meer informatie bij Rijkswaterstaat.

Andere vergunningen nodig

Controleer of u nog andere vergunningen nodig heeft. Bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor bouwen, of een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit. Gebruik de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te controleren welke andere vergunningen u nodig heeft voor uw werkzaamheden.

Schadevergoeding aanvragen

Heeft u schade door werkzaamheden in het waterbeheer? Dan kunt u een schadevergoeding aanvragen bij de instantie die de werkzaamheden uitvoert.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)