Zoeken

Unitair octrooi beschermt in 1 keer in 17 Europese landen

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 juni 2023

Wat verandert er?

Wilt u uw innovatie met een octrooi beschermen? Het Europees octrooisysteem wordt vernieuwd met de komst van het unitair octrooi. Met één aanvraag kunt u het eigendomsrecht op uw innovatie beschermen en via de Europese octrooirechtbank in Den Haag handhaven in 17 EU-landen. Hierdoor wordt octrooibescherming makkelijker, sneller en goedkoper.

Het unitair octrooi is een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese octrooi. Na verlening van uw Europese octrooiaanvraag kunt u kiezen voor:

  1. een Europees octrooi met gekozen landen; of
  2. een unitair octrooi voor 17 aangesloten Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden.

Voor landen die (nog) niet zijn aangesloten bij het unitair octrooi blijft de situatie die er nu is hetzelfde. Bedenk daarom of u het unitair octrooi moet aanvullen met nationale registraties voor landen die niet meedoen, zoals Spanje of het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe octrooirechtbank

Ook wordt er een octrooirechtbank opgericht, het Unified Patent Court (UPC). In Den Haag komt hiervan een lokale divisie in The Hague Hearing Centre. U kunt rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren. Het wordt via de octrooirechtbank UPC mogelijk om in één procedure uw octrooirecht in de deelnemende EU-landen te handhaven.

Voor wie?

  • ondernemers die hun innovatie met een octrooi willen beschermen

Wanneer?

De wijziging gaat in op 1 juni 2023.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1