Dit artikel is gerelateerd aan:

Regels voor parttime ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

U kunt ook naast uw betaalde baan een bedrijf starten. Als u parttime ondernemer bent, gelden dezelfde regels als voor fulltime ondernemers.

Moet u toestemming vragen aan uw werkgever?

Bespreek uw plannen met uw werkgever. Misschien heeft u al afspraken gemaakt in uw arbeidscontract. Dit heet een concurrentiebeding of een relatiebeding. Ook als u uit dienst gaat, kan het concurrentie- of relatiebeding nog tijdelijk gelden. Heeft u een tijdelijk arbeidscontract? Dan mag uw werkgever alleen een concurrentiebeding met u afspreken als er sprake is van zwaarwichtige bedrijfsbelangen.

Wat moet u weten over belastingen en aftrekposten?

U krijgt te maken met btw en inkomstenbelasting. Betaalt u weinig btw? Dan kunt u in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Dit betekent dat u minder (of zelfs helemaal geen) btw betaalt.

Extra aftrekposten

Steekt u jaarlijks 1.225 uur in uw bedrijf? Besteedt u meer dan 50 procent van uw werktijd aan uw bedrijf? En ziet de Belastingdienst u als ondernemer onder de inkomstenbelasting? Dan heeft u recht op extra aftrekposten.

Werken voor opdrachtgevers

Gaat u werken voor opdrachtgevers, dan willen zij weten of de Belastingdienst u als ondernemer ziet. Anders moeten zij loonbelasting en sociale premies voor u betalen. Met een (model)overeenkomst kunt u per 1 mei 2016 aantonen dat u ondernemer bent.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven