Zzp'er inhuren
Als u een zzp'er wilt inhuren moet u eerst controleren of er geen sprake is van loondienst. Lees aan welke regels u zich moet houden. En wat u kunt doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Werken met een zzp’er
U kunt een zzp’er inhuren voor een specifieke opdracht of een project. Een zzp’er deelt zelf uren, werk en vakantie in. En kan tegelijk opdrachten doen voor andere opdrachtgevers. U geeft geen leiding aan de zzp’er, zoals met personeel. U legt samen afspraken vast over algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden. Bijvoorbeeld het uurtarief en het aantal uren dat nodig is voor de opdracht.
Vormen van inhuren
U kunt een zzp'er op 3 manieren inhuren:
- Rechtstreeks: u huurt een zzp'er zonder tussenkomst van een andere partij in.
- Intermediair: dit kan bijvoorbeeld een uitzendbureau of detacheringsbureau zijn. Deze huurt een zzp'er in en verhuurt hem door aan u. De zzp'er factureert aan de intermediair.
- Payrollbedrijf: met payrolling staat de zzp'er op de loonlijst van het payrollbureau. Dat neemt de administratie voor u uit handen.
Check of er sprake is van loondienst
Er gelden regels voor het inhuren van zelfstandigen (Wet DBA). U moet bijvoorbeeld controleren of er sprake is van loondienst. Als u een opdracht geeft aan een zelfstandige en het gaat toch om loondienst, dan heet dat schijnzelfstandigheid. U bent dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die bij loondienst horen. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Als blijkt dat er sprake is van loondienst, dan moet u loonbelasting en sociale premies betalen.
Controle Belastingdienst
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Huurt u een zzp’er in? Maar is er eigenlijk sprake van loondienst (verkapt dienstverband)? Dan kunt u een boete en naheffing krijgen. U moet samen kunnen bewijzen dat uw samenwerking geen dienstverband in loondienst is.
Arbeidsomstandigheden zzp'er
Een zzp'er heeft recht op dezelfde arbeidsomstandigheden als uw werknemers. Werkt de zzp'er bij u op locatie, bijvoorbeeld op kantoor? Dan moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Doet u dat niet? Dan loopt u het risico op een boete bij een controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Een buitenlandse zzp'er inhuren
Als u op zoek gaat naar een zzp'er in het buitenland moet u eerst werven in de EU of EER. Als u geen geschikte kandidaat kunt vinden, mag u daarbuiten kijken. Lees meer over personeel uit het buitenland aannemen.
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met KVK