Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Bv oprichten kan via beeldverbinding

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat is veranderd?

Wilt u een besloten vennootschap (bv) oprichten? Het is mogelijk om een bv online op te richten. Het digitaal oprichten van een bv gebeurt met een digitale notariële akte. U hoeft hiervoor niet fysiek bij de notaris te komen. U kunt dit met een digitale audio-videoverbinding doen. Identificatie doet de notaris met een digitaal identificatiemiddel. U moet ondertekenen met een digitale handtekening.

Heeft de notaris een vermoeden van identiteitsfraude? Of twijfelt de notaris over de handelingsbekwaamheid van u? Hij kan weigeren de oprichting van de bv online te doen. U moet dan wel in levenden lijve voor de notaris verschijnen.

De digitale mogelijkheid van nu is tijdelijk

Met het verlenen van een volmacht is er al enige ruimte om op afstand een notariële akte te passeren. Maar een compleet digitale oprichting was nog niet mogelijk. De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid geeft de mogelijkheid tot verlijden van een akte ten overstaan van een notaris via audiovisuele hulpmiddelen. Hiermee was het al mogelijk om op afstand een notariële akte te passeren. Dit is een tijdelijke crisismaatregel en geen blijvende voorziening.

Voor wie?

  • ondernemers die een bv willen oprichten
  • notarissen

Wanneer?

Deze wijziging van 'Boek 2 Burgerlijk Wetboek en de Wet op het notarisambt' is ingegaan op 1 januari 2024.

Zie ook

Naar boven