Mondkapjes en uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

U bent verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes zoals winkels, theaters en in het openbaar vervoer. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Mondkapje verplicht in publieke binnenruimte

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Iedereen vanaf 13 jaar moet dan een niet-medisch mondkapje dragen dat de mond, neus en kin bedekt. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een nieuwe tijdelijke coronawet.

Wie de regel niet naleeft, kan een boete van € 95 krijgen. In bedrijfspanden die niet publiek toegankelijk zijn, is het dragen van een mondkapje niet verplicht.

Voorbeelden van publieke binnenruimtes zijn:

  • winkels
  • parkeergarages
  • benzinestations
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen (mensen die zitten hoeven geen mondkapje te dragen)

Uitzondering voor mensen met beperking of ziekte

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. U moet zelf kunnen laten zien waarom u onder de uitzondering valt.

Handhaving mondkapjesplicht

Bent u een winkelier of eigenaar van een andere publieke binnenruimte? U mag toegang weigeren als mensen zonder geldige reden geen mondkapje dragen. U kunt geen boete krijgen als klanten zich niet aan de mondkapjesplicht houden. Wel kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren en politie in uw winkel handhaven.

Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Mondkapje bij contactberoep

Heeft u een contactberoep? U en uw klanten moeten een mondkapje dragen.

Lees meer over de coronaregels voor contactberoepen.

Spatscherm of face shield op het werk

Een mondkapje kan lastig zijn tijdens werkzaamheden. Als u geen mondkapje kunt dragen tijdens werk, mag u kiezen voor een spatscherm of face shield. Uw personeel moet dan net als bij een mondkapje afstand houden van elkaar en klanten. Spatschermen beschermen minder goed tegen het coronavirus dan mondkapjes. Er kan lucht langs de zijkant stromen.

Mondkapjes vergoeden voor uw werknemers

Gratis of declarabel

Als u uw werknemers verplicht om een mondkapje te dragen tijdens het werk, dan moet u deze gratis beschikbaar stellen. Of u geeft uw medewerkers de mogelijkheid om de kosten te declareren. Dit geldt ook als uw werknemers wettelijk verplicht zijn om een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld omdat zij in een publieke binnenruimte werken. Of een contactberoep hebben.

Onbelast vergoeden

U mag de kosten van mondkapjes voor uw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.

Mondkapje in openbaar vervoer en verkeer

Het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden in het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is daarom verplicht:

  • in het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro)
  • in de taxi
  • in een touringcar
  • op veerboten en veerponten

Mondkapje tijdens vliegen

U moet een mondkapje dragen tijdens de vliegreis en op het vliegveld.

Ook bij bushaltes, in het station en op platformen van stations is het dragen van een mondkapje verplicht. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het advies is om een mondkapje te dragen als u in de auto zit met mensen die niet bij uw huishouden horen.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Antwoord voor bedrijven