Mondkapjes en uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Antwoord voor bedrijven

Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Het kabinet geeft het dringende advies om ook mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Dit is nu nog geen verplichting. Het kabinet wil dit wel wettelijk verplicht maken. Wanneer de mondkapjesplicht ingaat, is nog niet bekend. U mag uw klanten en gasten de toegang tot uw winkel of restaurant weigeren als zij geen mondkapje dragen.

Mondkapje in publieke binnenruimte

Het dringende advies is om een niet-medische mondkapje (die neus, mond en kin bedekken) te dragen in alle publieke binnenruimtes zoals:

  • winkels
  • parkeergarages
  • benzinestations
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen (mensen die zitten hoeven geen mondkapje te dragen)

Mondkapjesplicht in de maak

Het kabinet werkt aan een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en vliegvelden. Het dragen van een niet-medisch mondkapje wordt binnenkort verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

Wat als u een mondkapje verplicht?

U mag als eigenaar of beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte zelf bepalen of u het dragen van een mondkapje verplicht en in uw huisregels zet. Als u het verplicht moet u er ook voor zorgen dat uw klanten en gasten een mondkapje dragen. De overheid adviseert dat klanten het mondkapje dragen als ze staan of lopen in de binnenruimte. Als uw klant een vaste zitplaats heeft (bijvoorbeeld in een restaurant) mag het mondkapje af. Maar alleen als uw klant 1,5 meter afstand kan houden.

Mondkapje bij contactberoep

Heeft u een contactberoep? Dan is het dringende advies dat u en uw klanten een mondkapje dragen.

Mondkapje in openbaar vervoer en verkeer

Het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden in het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is daarom verplicht:

  • in het openbaar vervoer
  • in de taxi
  • in een touringcar
  • op veerboten en veerponten

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het advies is om een mondkapje te dragen als u in de auto zit met mensen die niet bij uw huishouden horen.

Mondkapje tijdens vliegen

U moet een mondkapje dragen tijdens de vliegreis en op het vliegveld.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Antwoord voor bedrijven