Mondkapjes en uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

In publieke binnenruimtes waar u geen 1,5 meter afstand kunt houden van anderen, bent u verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Versoepelingen mondkapjesplicht vanaf 25 september

Vanaf 25 september vervalt de mondkapjesplicht op perrons en bij bushaltes. Ook in het onderwijs zijn mondkapjes buiten de collegezalen niet meer verplicht. In de trein, metro, taxi, bus en op het vliegveld vanaf de securitycheck blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

Draag een mondkapje als 1,5 meter afstand niet kan

Sinds 26 juni is de mondkapjesplicht grotendeels afgeschaft in publieke binnenruimtes.

Alleen waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is, moet u nog een mondkapje dragen. Iedereen vanaf 13 jaar moet dan een niet-medisch mondkapje dragen dat de mond, neus en kin bedekt. De mondkapjesplicht is vastgelegd in een nieuwe tijdelijke coronawet.

Wie de regel niet naleeft, kan een boete van € 95 krijgen.

Voorbeelden van publieke binnenruimtes waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is, zijn:

  • personenvervoer (zoals taxi)
  • openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro, veerboten en -ponten)
  • stations
  • luchthavens
  • vliegtuigen
  • voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit

Uitzondering voor mensen met beperking of ziekte

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. U moet zelf kunnen laten zien waarom u onder de uitzondering valt.

Handhaving mondkapjesplicht

Bent u eigenaar van een publieke binnenruimte waar geen 1,5 meter afstand mogelijk is? Dan mag u toegang weigeren als mensen zonder geldige reden geen mondkapje dragen. U kunt geen boete krijgen als mensen zich niet aan de mondkapjesplicht houden. Wel kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren en politie in de publieke binnenruimte handhaven.

Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Mondkapje bij contactberoep

Heeft u een contactberoep? U en uw klanten hoeven geen mondkapje meer te dragen. U moet wel een gezondheidscheck doen.

Lees meer over de coronaregels voor contactberoepen.

Spatscherm of face shield op het werk

Een mondkapje kan lastig zijn tijdens werkzaamheden. Als u geen mondkapje kunt dragen tijdens werk, mag u kiezen voor een spatscherm of face shield. Uw personeel moet dan net als bij een mondkapje afstand houden van elkaar en klanten. Spatschermen beschermen minder goed tegen het coronavirus dan mondkapjes. Er kan lucht langs de zijkant stromen.

Mondkapjes vergoeden voor uw werknemers

Gratis of declarabel

U moet mondkapjes gratis beschikbaar stellen als uw werknemers wettelijk verplicht zijn deze te dragen. Bijvoorbeeld omdat zij in een publieke binnenruimte werken waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is. U kunt medewerkers ook de mogelijkheid geven om de kosten te declareren.

Onbelast vergoeden

U mag de kosten van mondkapjes voor uw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Antwoord voor bedrijven