Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Laatst gecontroleerd op
± 7 min lezen

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om financiële steun aan te vragen.

Stap 4 openingsplan

Vanaf maandag 26 juni gaan de volgende coronaversoepelingen in:

  • De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is, blijft de plicht gelden. Zoals in het OV en op stations, op luchthavens en in vliegtuigen. En op middelbare scholen.
  • De beperking op groepsvorming vervalt. Wel geldt 1,5 meter afstand.
  • Werknemers mogen in overleg met hun werkgever maximaal 50% van hun tijd weer op kantoor werken. Op kantoor geldt de 1,5 meter regel.
  • Alle locaties en evenementen gaan open. Daarbij geldt de 1,5 meter regel en onder voorwaarden.
  • Amateurwedstrijden zijn weer toegestaan. Ook met publiek, maar met 1,5 meter afstand.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs mogen zonder 1,5 meter afstand. Daar waar toegangsbewijzen gelden, is geen 1,5 meter afstand nodig. Zoals discotheken en nachtclubs.
  • Het verbod op alcoholverkoop na 22:00 uur vervalt.
  • Het zang-, schreeuw- en blaasadvies vervalt.

Bekijk alle versoepelingen en voorwaarden volgens het openingsplan op Rijksoverheid.nl.

Toegang met coronatestbewijs

Heeft u een horecazaak, culturele instelling of organiseert u sportwedstrijden? U kunt uw gasten of bezoekers verplichten een coronatest te doen. U mag dan meer mensen binnenlaten, zolang iedereen 1,5 meter van elkaar zit. Een testbewijs is maximaal 40 uur geldig. Lees welke regels er gelden voor toegang met een testbewijs.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steun- en herstelpakket coronacrisis verlengd

Het kabinet verlengt het steun- en herstelpakket voor bedrijven met 3 maanden tot en met september 2021. Dit betekent dat u ook na juni steun kunt aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. Lees meer over de regelingen in het steun- en herstelpakket.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot en met september 2021.

alles sluiten

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. En u kunt uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Gratis coronatest voor reizen

Reist u in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland? Dan kunt u zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden.

Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest en quarantaineplicht

Reist u naar Nederland uit een risicogebied (met oranje reisadvies)? Dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Na aankomst in Nederland moet u 10 dagen in quarantaine (thuisblijven). Ook als u gevaccineerd bent tegen corona. Op dag 5 mag u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief, dan hoeft u niet meer thuis te blijven.

Komt u uit een land waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen? Dan moet u voor vertrek mogelijk ook een sneltest doen. Dit hangt af van het moment van afname van uw coronatest.

Bekijk de actuele Checklist reizen naar Nederland tijdens corona op Rijksoverheid.nl.

Quarantaineplicht per 1 juni

Sinds 1 juni geldt er een quarantaineplicht voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden. U krijgt een boete als u zich hier niet aan houdt. Ook moet u een ingevulde quarantaineverklaring bij u hebben. Er zijn geen vliegverboden meer voor Zuid-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en India.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Sinds 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op Rijksoverheid.nl. Reist u naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Voor sommige reizigers geldt de quarantaineplicht niet. Bijvoorbeeld voor bepaalde beroepen zoals monteurs, zorgpersoneel of als u grenswerker bent. Lees op Rijksoverheid.nl wanneer u niet in thuisquarantaine hoeft.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst