Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

± 7 min lezen

Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid extra maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om noodsteun aan te vragen.

Uitbreiding steunpakket

Vanwege de landelijke lockdown is het steunpakket voor bedrijven uitgebreid. Er komt een regeling voor starters die tussen 30 september 2019 en 30 juni 2020 zijn gestart. De voorraadvergoeding voor winkels gaat omhoog. Meer bedrijven kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgen en het minimumbedrag vaste lasten wordt verlaagd. Subsidiepercentages voor de TVL en NOW (loonkosten) gaan omhoog. En de vermogenstoets vervalt in de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers.

Lees meer over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven.

Lockdown tot en met 15 maart

De landelijke lockdown is verlengd tot en met ten minste 15 maart. Het kabinet versoepelt maatregelen voor:

 • Basisscholen en kinderopvang: mogen sinds maandag 8 februari weer open.
 • Voortgezet onderwijs en het mbo: mogen vanaf maandag 1 maart deels weer open.
 • De buitenschoolse opvang (BSO) blijft gesloten, behalve voor noodopvang.
 • Contactberoepen: u mag vanaf woensdag 3 maart uw beroep weer uitoefenen. Dit geldt niet voor sekswerkers. Lees welke regels voor contactberoepen hierbij gelden.
 • Niet-essentiële winkels: klanten mogen op afspraak bestellingen afhalen aan de deur. Vanaf woensdag 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Lees welke regels voor winkels hierbij gelden.
 • Buitensporten: vanaf woensdag 3 maart mogen mensen tot en met 26 jaar met meer dan 2 personen samen buiten sporten op sportaccomodaties. Niet in competitieverband. Lees welke regels voor sporten hierbij gelden.

Belangrijkste maatregelen die van kracht blijven:

Thuisblijven

 • Avondklok: u moet tussen 21.00 uur 's avonds en 4.30 uur 's ochtend binnenblijven. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor werk. U heeft dan een werkgeversverklaring nodig.
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Ga alleen naar buiten met uw eigen huishouden, of een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

(Publieke) binnenruimtes

Reizen en evenementen

 • Gebruik het ov alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Evenementen zijn verboden. Er zijn uitzonderingen.
 • Buiten sporten beperkt mogelijk, zonder publiek.
 • Er geldt een inreisverbod uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Bekijk de basisregels voor iedereen op Rijksoverheid.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de nieuwe protocollen voor een werkbare situatie in de 1,5-metersamenleving. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het 3e steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot juli 2021.

alles sluiten

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt ook langer bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst. U kunt ook uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

 • De Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor grote en middelgrote bedrijven is verruimd. U kunt tijdelijk meer geld lenen: maximaal € 150 miljoen per onderneming.
 • De borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is verruimd, zodat u sneller en meer geld kunt lenen. Naar deze regeling wordt verwezen als BMKB-C.
 • Kleine ondernemers die een lening hebben bij microkredietenverstrekker Qredits krijgen uitstel van aflossing voor 6 maanden.
 • Tech en creatieve start-ups kunnen een aanvraag doen bij de fondsen van de Seed Capital regeling. De overheid vergroot het budget van de fondsen om innovatieve ondernemingen extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis.
Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u in financiële moeilijkheden komt door de coronacrisis. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden.

Inreisbeperkingen kunnen voor individuele landen worden opgeheven. Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest en sneltest

Reist u naar Nederland dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Voor vertrek moet u ook een sneltest doen. Bij aankomst in Nederland moet u (of uw gast) 10 dagen in quarantaine (ook met negatieve testuitslag).

Vliegverbod VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Passagiersvluchten zijn verboden uit:

 • Het Verenigd Koninkrijk (ook veerboten voor passagiers mogen niet aanmeren)
 • Zuid-Afrika
 • Midden- en Zuid-Amerika
Bekijk de actuele informatie over inreisverboden en uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Overweeg dan of het noodzakelijk is om deze reis te maken. De overheid raadt het af om naar het buitenland te reizen tot en met maart. Reist u toch naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Handelsmissies van de overheid

Actuele informatie over handelsmissies die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u op RVO.nl. Heeft u zich opgegeven voor een missie en is die uitgesteld of geannuleerd? Dan krijgt u hierover persoonlijk bericht. Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie op RVO.nl.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, zowel door de lucht, over het spoor en over het water. Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst