MenuZoekenZoekenHomeCorona

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend NederlandBelastingdienstBelastingdienstLaatst gecontroleerd op ± 2 min lezen

Er gelden geen coronamaatregelen meer in Nederland, wel nog basisadviezen. Lees op deze pagina wat u kunt doen om besmettingen bij uw bedrijf te voorkomen. En hoe het zit met financiële steun, belastingen en terugbetalen van coronasteun.

Coronamaatregelen en -adviezen

De coronamaatregelen zijn vervallen. Ook de meeste basisadviezen zijn sinds 10 maart 2023 geschrapt. Bij klachten hoeft u niet meer te testen. En bij een positieve (zelf)test hoeft u niet meer in isolatie.

De regering adviseert wel om bij ziekte thuis te blijven. En om dan contact met mensen met een kwetsbare gezondheid te beperken.

Welke coronaregels blijven gelden?

Er zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar weinig mensen worden nog ernstig ziek. Bij corona gelden daarom nu dezelfde adviezen als bijvoorbeeld bij griep en verkoudheid.

Adviezen bij klachten:

  • Bent u ziek? Blijf thuis.
  • Heeft u lichte klachten? Kijk of u thuis kunt werken.
  • Vermijd fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden. Is fysiek contact toch nodig? Draag een mondkapje.

Adviezen voor iedereen met of zonder klachten:

  • Was vaak uw handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Zorg voor goede ventilatie en frisse lucht.

Bekijk alle basisadviezen op Rijksoverheid.nl.

Coronasteun: financiële regelingen

De meeste financiële regelingen zijn gesloten. Voor specifieke sectoren zoals de zorg, evenementen en culturele instellingen zijn aparte regelingen. Ook zijn er nog verschillende regelingen om geld te lenen voor uw bedrijf.

Belastingen

U kunt geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen bij de Belastingdienst. Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet uw opgebouwde belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u hiervoor een betalingsregeling aan.

Coronasteun terugbetalen

Sommige financiële regelingen moet u (deels) terugbetalen. Zoals NOW, TVL of Tozo. Heeft u een belastingschuld omdat u bijzonder uitstel heeft gehad? Dan moet u uw schuld aflossen.

Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Thuiswerken en adviezen voor de werkvloer

U en uw medewerkers kunnen weer op locatie werken. U hoeft op werk niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet roept werkgevers op om thuiswerken mogelijk te blijven maken. Bijvoorbeeld voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Voor werknemers die ziek zijn, geldt het advies: blijf thuis.

Sectorplannen

De overheid heeft samen met sectoren plannen gemaakt voor als er een nieuwe opleving van het coronavirus komt. In die plannen staat welke maatregelen de sectoren nemen tegen corona als dat nodig is. Lees het plan van uw sector voor meer informatie over de maatregelen die u kunt nemen.

Bekijk de coronaplannen per sector op VNO-NCW.nl.

Coronaregels reizen

Moet u voor uw bedrijf naar het buitenland reizen, of organiseert u reizen? Voor veel landen blijft de internationale QR-code verplicht. Deze kunt u vinden in de CoronaCheck-app. Per land kunnen er extra regels gelden. Bijvoorbeeld voor testen of vaccinatie.

Bekijk de actuele coronaregels per land op Nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar Nederland (terug)reizen

U hoeft bij terugkomst in Nederland niet meer in quarantaine. Een coronabewijs (3G) is ook niet meer verplicht voor EU-burgers.

Check welke regels er voor uw (terug)reis naar Nederland gelden op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie en advies

Naar boven