Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Laatst gecontroleerd op
± 7 min lezen

De aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raken veel ondernemers. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.

Strengere coronamaatregelen per 28 november

Sinds 28 november gelden extra maatregelen om de coronabesmettingen te stoppen. De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december.

De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Alle niet-noodzakelijke winkels en dienstverlening, zoals kledingwinkels en contactberoepen, horeca en evenementen: dicht van 17.00 - 05.00 uur.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • Essentiële beroepen houden normale openingstijden. Zoals notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen.
 • Geen amateursport (wedstrijden en trainingen) tussen 17.00 en 05.00 uur. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefenaars mogen wel trainen na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen minder mensen naar binnen.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje op doorstroomlocaties, zoals op beurzen. Daardoor kunnen minder mensen naar binnen.
 • Thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd 1,5 meter afstand.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen van 28 november op Rijksoverheid.nl. Deze nieuwe maatregelen komen bovenop de bestaande coronamaatregelen. Het kabinet kijkt op 14 december hoe verder.

Gebruik de CoronaCheck Scanner (QR-code)

Het coronatoegangsbewijs is op steeds meer plekken verplicht. Controleer met de CoronaCheck Scanner-app of uw bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs hebben. U moet het coronabewijs samen met het identiteitsbewijs controleren. Als u dit niet doet kunt u een boete krijgen.

Heeft u buitenlandse bezoekers? Binnen de EU en in sommige andere landen geldt het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Bekijk welke landen bij het DCC zijn aangesloten.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche alle regels die gelden. Veiligheidsregio's kunnen extra maatregelen nemen.

Nieuw steunpakket coronacrisis

Er is nieuwe financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door de coronamaatregelen. Zoals de horeca, culturele sector en de detailhandel. Lees per regeling of u weer of nog kunt aanvragen. Of lees hier verder voor een uitgebreid overzicht van de regelingen in het steunpakket.

alles sluiten

Coronasteun terugbetalen

Heeft u financiële steun gekregen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand. Maak zelf afspraken met uw medewerkers over thuiswerken.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Belastingmaatregelen

Bijzonder uitstel van betaling

Sinds 1 oktober 2021 moet u weer op tijd belasting betalen. Lukt dit door de coronacrisis nog niet? Dan kunt u onder voorwaarden de tijdelijke aanvullende tegemoetkoming aanvragen.

Heeft u bijzonder uitstel van betaling gekregen? Vanaf 1 oktober 2022 moet u uw belastingschuld gaan afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.

Verlenging belastinguitstel

In verband met de nieuwe coronamaatregelen wordt het bijzonder uitstel van betaling verlengd tot eind dit jaar. Heeft u nooit eerder om uitstel gevraagd of alle schulden al afgelost, dan kunt u dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die u in januari 2022 moet betalen, vallen ook onder het uitstel.

Belasting over steunpakket regelingen

U betaalt geen belasting over de TOGS, TVL en TONK. De NOW-uitkering is wél belast.

Overige belastingmaatregelen

Enkele belastingmaatregelen lopen door tot 1 januari 2022. Zoals onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Er geldt een reisadvies per land. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Mondkapjes in ov en op luchthavens

Gaat u op reis? Een mondkapje is verplicht:

 • op het vliegveld
 • in vliegtuigen
 • in het openbaar vervoer (treinen, bussen, trams, metro)
 • op perrons en in stations, inclusief winkels op het station
 • in taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer

Werkbezoek naar het buitenland

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Sinds 1 juli kunt u binnen de EU reizen met het coronabewijs in de CoronaCheck-app. Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het coronabewijs en reizen op Rijksoverheid.nl.

Vervoer van noodzakelijke goederen

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst