Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Laatst gecontroleerd op
± 7 min lezen

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken veel ondernemers. Veel maatregelen zijn niet meer nodig, maar de crisis is nog niet voorbij. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En welke maatregelen de overheid neemt om ondernemers te helpen.

Extra coronamaatregelen voor uitgaansleven

Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen gelden er sinds zaterdag 10 juli extra maatregelen.

Belangrijkste nieuwe maatregelen:
  • Discotheken en nachtclubs zijn weer dicht.
  • Horeca sluit van 00.00 tot 06.00 uur. Gasten houden 1,5 meter afstand en hebben een vaste zitplaats. Zowel binnen als buiten.
  • De uitzondering voor gasten met coronatoegangsbewijs vervalt tot in ieder geval 14 augustus.
  • Meerdaagse festivals met overnachting zijn tot 1 september niet toegestaan.
  • Bezoekers van culturele locaties, 1-daagse festivals en sportwedstrijden hebben een vaste zitplaats.
Lees meer over de coronamaatregelen in de zomer op Rijksoverheid.nl.

Coronatoegangsbewijs

Heeft u een culturele instelling of organiseert u evenementen of sportwedstrijden? U kunt uw gasten of bezoekers verplichten een coronatoegangsbewijs te laten zien. U mag dan meer mensen (met geldig coronabewijs) ontvangen: maximaal 2/3 van de bezoekerscapaciteit. Gasten moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden en hebben een vaste zitplaats. Lees meer over de regels voor coronatoegangsbewijzen.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio's extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Of uw zaak kan tijdelijk gesloten worden. Lees meer over handhaving van coronaregels op KVK.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Per 19 juli geldt het advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Uw werknemers houden 1,5 meter afstand van collega’s, ook in de lift of kantine. Laat uw werknemers zo min mogelijk tijdens de spits met het openbaar vervoer reizen.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer, zoals goede ventilatie. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees meer over regels en maatregelen voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Voor sommige sectoren zijn aparte afspraken omdat thuiswerken niet kan. Bijvoorbeeld voor de bouw- en technieksector.

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de protocollen. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Een protocol is geen wet

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

U kunt tot en met september steun aanvragen als u financiële problemen heeft door de coronacrisis. In het 4e kwartaal stopt het steunpakket waarschijnlijk omdat de economie herstelt en er steeds minder coronamaatregelen nodig zijn.

alles sluiten

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals coronaregelingen die onbelast zijn en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen. En u kunt uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u financiële moeilijkheden heeft. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Gratis coronatest voor reizen

Reist u in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland? Dan kunt u zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. En zich deze zomer moeten laten testen om op reis te kunnen.

Verplichte coronatest en quarantaineplicht

Reist u naar Nederland uit een gebied met een zeer hoog risico (met oranje reisadvies)? Dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Tenzij u een vaccinatie- of herstelbewijs heeft. En uit een EU-land terugkeert.

Na aankomst in Nederland moet u 10 dagen in quarantaine (thuisblijven). Ook als u gevaccineerd bent tegen corona. Op dag 5 mag u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief, dan hoeft u niet meer thuis te blijven.

Komt u uit een land waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen? Dan moet u voor vertrek mogelijk ook een sneltest doen. Dit hangt af van hoe u reist. Testafname kan per land en vervoersmiddel verschillen.

Bekijk de actuele checklist reizen tijdens corona op Rijksoverheid.nl.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Voor sommige reizigers geldt de quarantaineplicht niet. Bijvoorbeeld voor bepaalde beroepen zoals journalisten, zorgpersoneel of als u grenswerker bent. Lees wanneer u niet in thuisquarantaine hoeft op Rijksoverheid.nl. U moet dan een quarantaineverklaring bij u hebben.

CoronaCheck-app voor reizen binnen de EU

Sinds 1 juli kunt u binnen de EU makkelijker reizen met een coronabewijs in de CoronaCheck-app. Officieel heet het bewijs het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Daarin staat of u volledig gevaccineerd bent, recent negatief getest of hersteld van corona. Let op: de regels voor toegang, testen en quarantaine verschillen per land. Lees meer over het DCC en reizen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Reizen naar landen met een laag besmettingsniveau kan weer. Per land geldt een reisadvies. Lees meer over reizen naar het buitenland op Wijsopreis.nl.

Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina's van RVO.

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Komt een zakenrelatie van u naar Nederland? Uit landen buiten de EU, mogen reizigers niet zomaar naar Nederland reizen. Er zijn uitzonderingen op het EU-inreisverbod. Bijvoorbeeld voor noodzakelijke reizen van zorgverleners, kennismigranten of vervoerders. Of als uw gast volledig gevaccineerd is en niet uit een gebied komt met een zeer hoog risico.

Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst