Regels voor horeca tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bent u horecaondernemer? Vanaf 1 juni 2020 mogen restaurants, bars, terrassen weer open. Dat mag alleen als het coronavirus onder controle blijft en als u zich aan deze regels houdt. Dit zijn landelijke richtlijnen. Controleer de regels in uw gemeente bij uw veiligheidsregioExterne link.

Wat mag nu in de horeca?

Tot 1 juni 2020 mag uw horecaonderneming alleen afhaal- en bezorgdienst aanbieden. U moet ervoor zorgen dat uw personeel en uw gasten hierbij 1,5 meter afstand houden. Bezorgers mogen op afstand aan de deur bezorgen en niet naar binnen. Verder moet u zich aan de algemene eisen in de horeca houden. Heeft u een hotel met een café of restaurant? Alleen uw gasten mogen daarvan gebruikmaken en moeten 1,5 meter afstand houden. Mensen die niet in het hotel overnachten, mogen niet naar het hotel-restaurant.

Vanaf 1 juni (12.00 uur): restaurants, cafés en terrassen mogen open

Voor restaurants, cafés gelden de volgende voorwaarden om weer open te gaan:

  • Gasten moeten reserveren.
  • U moet aan elke gast eerst vragen of hij coronaklachten heeft.
  • Maximaal 30 gasten (dus exclusief personeel) binnen aanwezig.
  • Alle gasten hebben een zitplaats.
  • Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.

Regels voor terrassen

Heeft u een horecaonderneming met terras, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Het terras mag alleen zitplaatsen hebben.
  • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen.
  • Gasten moeten 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.

Wilt u een terras maken of uw terras uitbreiden? U moet dan eerst uw exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. Dat doet u bij uw gemeente. In sommige gemeenten moet u een aparte terrasvergunning aanvragen.

Vanaf 1 juni (12.00 uur): bioscoopzalen, concertzalen en theaters mogen open

Bioscoopzalen en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters) mogen open, onder deze voorwaarden:

  • Bezoekers moeten vooraf reserveren
  • U moet iedere bezoeker vooraf vragen of hij coronaklachten heeft.
  • Maximaal 30 personen in het publiek (per zaal).
  • Bezoekers moeten 1,5 meter afstand houden.
  • Uw personeel moet 1,5 meter afstand houden tot de bezoekers en het andere personeel.

Protocol horeca

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het Protocol Heropening HorecaExterne link gemaakt met algemene richtlijnen voor de horeca.

Vanaf 1 juli: meer bezoekers toegestaan

Als de versoepeling van de maatregelen goed gaat en het coronavirus onder controle blijft, mogen er vanaf 1 juli maximaal 100 mensen (inclusief personeel) naar binnen.

Basis coronaregels

De basis coronaregels blijven gelden:

  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het snuiten van de neus en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Blijf ook dan thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Het open of dicht zijn van uw zaak speelt geen rol. Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven