Regels voor horeca tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bent u horecaondernemer? Sinds 1 juni 2020 mag uw restaurant, bar, café of terras weer open. Vanaf 1 juli zijn de regels verder versoepeld. Dat mag alleen als het coronavirus onder controle blijft en u zich aan de regels houdt.

Iedereen moet zich houden aan de basisregelsExterne link. Voor de horeca zijn er landelijke richtlijnen. Controleer ook de regels in uw gemeente bij uw veiligheidsregioExterne link.

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het Protocol Horeca per 1 juliExterne link gemaakt met algemene richtlijnen voor de horeca. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Restaurants, bars en cafés

Voor restaurants, bars en cafés gelden de volgende regels:

  • Uw gasten hebben allemaal een vaste zitplaats.
  • Er geldt geen maximumaantal personen. De grootte van uw ruimte bepaalt hoeveel gasten u mag ontvangen. De voorwaarde is dat uw gasten een reservering en vaste zitplaats hebben en u vooraf een gezondheidscheck doet bij elke gast. Doet u dit niet? Dan mag u maximaal 100 personen ontvangen. U moet zich altijd houden aan alle regels, zoals 1,5 meter afstand.
  • U zorgt dat de doorstroming goed is, bijvoorbeeld bij de entree en de toiletten.
  • U en uw medewerkers en gasten moeten zich houden aan de basisregelsExterne link.
  • Gasten moeten altijd 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Uw personeel moet altijd 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.

Regels voor terrassen

Heeft u een horecaonderneming met terras, dan gelden de volgende regels:

  • Uw gasten hebben allemaal een vaste zitplaats.
  • Er geldt geen maximumaantal personen. De grootte van uw terras bepaalt hoeveel gasten u mag ontvangen. De voorwaarde is dat uw gasten een reservering en vaste zitplaats hebben en u vooraf een gezondheidscheck doet bij elke gast. Doet u dit niet? Dan mag u maximaal 250 personen ontvangen. U moet zich altijd houden aan alle regels, zoals 1,5 meter afstand.
  • Uw gasten moeten zich houden aan de basisregelsExterne link.
  • Gasten moeten altijd 1,5 meter afstand houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). U mag buiten kuchschermen plaatsen als 1,5 meter afstand niet lukt. Bekijk de eisen voor kuchschermenExterne link.
  • Uw personeel moet altijd 1,5 meter afstand houden tot de gasten en het andere personeel.

Wilt u een terras maken of uw terras uitbreiden? Dan moet u eerst uw exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. Dat doet u bij uw gemeente. In sommige gemeenten moet u een aparte terrasvergunning aanvragen.

Afhalen en bezorgen

Als uw horecaonderneming afhaal- en bezorgdienst aanbiedt, moet u ervoor zorgen dat uw personeel en uw gasten 1,5 meter afstand houden. Bezorgers mogen op afstand aan de deur bezorgen en ze mogen niet naar binnen. Verder moet u zich aan de algemene eisen in de horeca houden.

Nachtclubs en discotheken

Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden blijven in ieder geval tot 1 september dicht.

Coffeeshops

Heeft u een coffeeshop? Per 1 juli mag u weer volledig open. U moet zich houden aan de regels voor horeca tijdens corona.

Sportkantines

Kantines van (sport)verenigingen (inclusief terrassen) mogen per 1 juli weer open. U moet zich aan dezelfde regels houden als de horeca.

Bioscoopzalen, concertzalen en theaters

Heeft u horeca in een bioscoop, concertzaal of theater? Dan moeten u zich houden aan de regels voor horeca. Voor bioscopen, concertzalen en theaters zijn speciale coronaregels voor kunst en cultuur.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Het open of dicht zijn van uw zaak speelt geen rol. Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven