Regels voor horeca tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 3 min lezen

Bent u horecaondernemer? Vanaf 5 juni mag uw restaurant, bar, café, sportkantine en buitenterras tussen 6.00 en 22.00 uur open. Tot 22.00 uur mag u alcohol schenken. Tussen 22.00 en 6.00 uur is alcoholverkoop niet toegestaan. Lees hier meer over de voorwaarden.

Versoepelingen vanaf 26 juni

  • Voor de horeca gelden weer de reguliere openings- en sluitingstijden. Het verbod op het schenken van alcohol na 22.00 uur vervalt.
  • Er mogen zoveel gasten in een restaurant, bar, café of op een buitenterras als mogelijk is op 1,5 meter afstand. Op terrassen is 1,5 meter afstand houden niet nodig als er gebruikt wordt gemaakt van kuchschermen. Met het gebruik van coronatoegangsbewijzen (door alle gasten) is de 1,5 meter afstand houden niet nodig.
  • Mondkapjes zijn niet langer verplicht als 1,5 meter afstand houden mogelijk is.
  • Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden mogen weer open als er gebruik wordt gemaakt van coronatoegangsbewijzen.

Regels voor restaurant, bar, café en buitenterras

  • Er mogen maximaal 50 personen in een binnenruimte (exclusief personeel).
  • Er mogen maximaal 50 personen op een buitenterras (exclusief personeel), met kuchschermen is 1,5 meter afstand houden niet verplicht.
  • Er mogen maximaal 4 personen aan een tafel, exclusief kinderen t/m 12 jaar of 1 huishouden woonachtig op hetzelfde adres.
  • Reserveren, registreren en gezondheidscheck zijn verplicht.
  • Een vaste zitplaats is verplicht. Staan of zitten aan de bar is niet toegestaan.
  • Zelfbediening en entertainment (bijvoorbeeld televisieschermen) zijn niet toegestaan.
  • Gasten verplaatsen zich alleen als ze naar de wc of garderobe gaan of moeten betalen; ze dragen een mondkapje.
  • Voor binnenlocaties geldt tussen 18.00 en 22.00 uur maximaal 2 shifts.
  • De basisregels tegen corona gelden binnen en ook op het buitenterras.

Horeca op andere locaties

Bovengenoemde regels gelden ook voor sportkantines, clubkantines en de horeca in bioscopen, concertzalen, theaters en hotels.

Nachtclubs en discotheken

Nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden moeten gesloten zijn.

Coffeeshops

Coffeeshops mogen weer open zijn tot 22.00 uur. Er gelden dezelfde regels als bij andere horecabedrijven.

Eten afhalen

Eten afhalen mag, maar daarvoor gelden deze regels:
  • U moet er voor zorgen dat uw personeel en uw gasten 1,5 meter afstand houden.
  • U mag na 22.00 uur geen alcohol verkopen.

Eten bezorgen

Eten bezorgen mag, maar daarvoor gelden deze regels:

  • Eten bezorgen mag tot 1.00 uur 's nachts. Restaurants moeten uiterlijk 1.00 uur sluiten.
  • Bezorgers mogen alleen op afstand aan de deur bezorgen en ze mogen niet naar binnen.
  • U mag na 22.00 uur geen alcohol bezorgen.

Zalen en feestlocaties

  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand, draagt een mondkapje bij verplaatsing en de beheerder treft hygiënemaatregelen.
  • Een gezondheidscheck en registratie zijn verplicht.
  • Er mag 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig zijn bij bijeenkomsten waar mensen niet blijven zitten. Coronatoegangsbewijzen zijn niet van invloed op het aantal bezoekers dat is toegestaan. De verkeersstromen van het publiek moeten goed gescheiden blijven.
  • Bij bijeenkomsten met vaste zitplaatsen mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten, exclusief kinderen t/m 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden. Bij bijeenkomsten zonder coronatoegangsbewijzen zijn maximaal 50 bezoekers per ruimte toegestaan. Bij zalen met een reguliere capaciteit van 1.000 personen of meer zijn maximaal 250 bezoekers per ruimte toegestaan op 1,5 meter afstand. Bij bijeenkomsten met coronatoegangsbewijzen is 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand toegestaan.

Veilig werken voor horecapersoneel

Horecapersoneel wordt geadviseerd om zich 2 keer per week te laten testen op het coronavirus. U kunt uw personeel hiertoe niet verplichten.

Koninklijke Horeca Nederland heeft een protocol opgesteld om horecabezoek zo veilig mogelijk te maken voor personeel en gasten ten tijde van corona. Het bestaat uit richtlijnen en adviezen voor horecaondernemers, medewerkers, gasten en leveranciers. De Horeca Alliantie, een samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), het Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), biedt eveneens richtlijnen aan hoe u de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid goed kunt toepassen in uw bedrijf.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Het open of dicht zijn van uw zaak speelt geen rol. Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven