Mondkapje verplicht in publieke binnenruimte

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 december 2020

Wat is er veranderd?

Werkt u in een gebouw of ruimte waar iedereen vrij naar binnen mag lopen? Het dragen van een mondkapje in winkels, musea, restaurants en theaters is sinds 1 december verplicht. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Let op: Vanaf zaterdag 26 juni is 1,5 meter afstand houden de centrale coronamaatregel. Dragen van mondkapjes is dan niet langer verplicht. Op plaatsen waar afstand houden niet mogelijk is, blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Ook in het personenvervoer, in het openbaar vervoer en op aangewezen plekken rond het openbaar vervoer (bijvoorbeeld stations) zijn mondkapjes verplicht. Dat geldt ook op luchthavens en in vliegtuigen.

Publieke binnenruimten

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn:

  • winkels
  • benzinestations
  • musea
  • restaurants
  • cafés
  • theaters
  • concertzalen

Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Dit betekent dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal zitten. Als mensen daarna weer opstaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer op.

Contactberoepen en zorgverleners

Bij contactberoepen is het vaak niet haalbaar om 1,5 meter afstand te houden. Daarom wordt voor contactberoepen zoals de kapper, de rij-instructeur en de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt ook voor de klant. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

Uitzonderingen

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen om duidelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.

Voor wie?

  • winkeliers
  • uitbaters van benzinestations, musea, restaurants, cafés, theaters en concertzalen

Wanneer?

De mondkapjesplicht is ingegaan op 1 december 2020. Vanaf 26 juni 2021 wordt de verplichting ingetrokken voor locaties waar 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven