Re-integratie van uw werknemer

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Wordt een van uw werknemers ziek en is het onduidelijk hoe lang dat gaat duren? Dan moet u er samen voor zorgen dat uw werknemer snel en verantwoord weer aan het werk gaat (re-integreren).

Re-integratietraject

Het re-integreren of het re-integratietraject begint wanneer uw werknemer zich ziekmeldt. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het verloop van het re-integratietraject. U moet binnen een bepaalde periode een aantal stappen nemen. Dat moet al in de eerste week na de ziekmelding. Met het Stappenplan van UWV kunt u precies zien wat u moet doen nadat uw werknemer zich heeft ziekgemeld.

Het re-integratietraject heeft een aantal belangrijke onderdelen. U moet de voortgang van het re-integratietraject vastleggen in het re-integratieverslag. U moet een bedrijfsarts of arbodienst inschakelen bij de re-integratie.

Hoe lang duurt re-integratie?

Een re-integratietraject duurt maximaal 2 jaar. Daarna bekijkt UWV of uw werknemer gedeeltelijk of helemaal arbeidsongeschikt is en of de werknemer een uitkering krijgt (WIA, WGA of IVA). Zolang de werknemer bij u in dienst is, moet u uw werknemer helpen om passend werk te vinden.

Het re-integratietraject van een zieke werknemer stopt als:

  • de werknemer weer helemaal hersteld is
  • de arbeidsovereenkomst eindigt
  • u de werknemer ontslaat

Ontslag tijdens re-integratie

Heeft u samen met uw werknemer 2 jaar lang genoeg gedaan voor re-integratie, maar is uw werknemer nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? U mag in deze situatie uw zieke medewerker ontslaan. U moet eerst een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.

Heeft u niet genoeg gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen? Dan moet u het loon van uw werknemer na 2 jaar ziekte maximaal nog 1 jaar doorbetalen.

Dit artikel is gerelateerd aan: