Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBedrijf starten

Stappenplan: B&B beginnen in 10 stappen

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKRijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Waar krijgt u mee te maken als u een bed & breakfast (B&B) wilt starten? Er zijn geen landelijke wetten en regels voor bed & breakfasts. Iedere gemeente bepaalt dit zelf. Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er voor u gelden.

1. Bekijk het bestemmingsplan van de locatie voor uw B&B

Overleg met uw gemeente. De vestiging van uw bed & breakfast moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning.

2. Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal van uw gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Gaat u slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Als uw gebouw een monument is, gelden er andere regels. Let op: per gemeente kunnen de regels voor B&B's verschillen. Informeer daarom bij uw gemeente welke regelgeving daar geldt.

3. Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van uw pand aan

Als u overnachtingen aanbiedt aan meer dan 10 personen, heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het brandveilig gebruik van uw pand. Die vraagt u aan bij uw gemeente. Slapen er meer dan 10 personen in uw B&B? Dan doet u een gebruiksmelding bij uw gemeente.

4. Doe een melding milieubeheer

Als u een bed & breakfast start, heeft u te maken met milieuregels voor bedrijven. U hoeft alleen een melding van uw bedrijf te doen bij de gemeente.

5. Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode

Als u eet- en drinkwaren bereidt, moet u een voedselveiligheidsplan (HACCP-plan) hebben. U mag ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

6. Houd een nachtregister bij

Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting, die u afdraagt voor het verblijf van toeristen van buiten uw gemeente.

7. Neem legionellapreventiemaatregelen

U moet legionellapreventiemaatregelen nemen als uw pand volgens het bestemmingsplan overnachtingen mag aanbieden. Of als uw pand een woonfunctie heeft en u overnachtingen aanbiedt aan meer dan 5 personen.

8. Schrijf uw bed & breakfast in bij KVK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Als u een B&B start, moet u die inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

9. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Verkoopt u in uw B&B alcoholische dranken? En worden deze in uw B&B gedronken? Dan moet u een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben.

10. Vraag licenties muziekgebruik aan

Als u in het openbaar muziek draait, moet u hiervoor toestemming hebben van de muzikanten. Buma/Stemra en Sena regelen deze toestemming door het uitgeven van licenties.

Feiten en cijfers: aantal hotels, waaronder bed & breakfasts

De grafiek toont het aantal hotels, waaronder bed & breakfasts, met 1 werkzame persoon. In de afgelopen jaren is het aantal onafgebroken gegroeid.

Naar boven