Stappenplan bed & breakfast starten

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

Waar krijgt u mee te maken als u een bed & breakfast wilt starten? In Nederland zijn er voor bed & breakfasts (nog) geen landelijke wetten en regels. Iedere gemeente heeft haar eigen beleid op het gebied van bed & breakfasts. Met behulp van dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden.

Het stappenplan is een richtlijn. Overleg met uw gemeente over de volgorde van de stappen. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen heeft.

1. Bekijk het bestemmingsplan en kies uw b&b bedrijfslocatie

De vestiging van uw bed & breakfast (b&b) moet passen in het bestemmingsplan van uw gemeente. Zo niet, dan kunt u vragen om een wijziging van het bestemmingsplan of om een omgevingsvergunning.

2. Vraag een omgevingsvergunning voor bouwen aan

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan hebt u meestal van uw gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Gaat u slopen? Dan is het mogelijk dat u een sloopmelding moet doen. Als uw gebouw een monument is, gelden andere regels voor verbouwen en slopen.

3. Doe een gebruiksmelding of vraag een omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik van uw pand aan

Als u nachtverblijf biedt aan meer dan 10 personen, heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het brandveilig gebruik van uw pand. Dit vraagt u aan bij uw gemeente. In andere gevallen doet u een gebruiksmelding.

4. Doe een melding milieubeheer

Als u een bed & breakfast start, heeft u te maken met milieuregels. Het is niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. U kunt volstaan met een melding van uw bedrijf bij de gemeente.

5. Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode

Als u eet- en drinkwaren bereidt, moet u over een HACCP-plan beschikken. U mag ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

6. Houd een nachtregister bij

Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting, die u afdraagt voor het verblijf van toeristen van buiten uw gemeente.

7. Neem legionellapreventiemaatregelen

U moet legionellapreventiemaatregelen nemen als uw pand volgens het bestemmingsplan een logiesfunctie heeft of als uw pand een woonfunctie heeft en u nachtverblijf verleent aan meer dan 5 personen.

8. Schrijf uw bed & breakfast in bij KVK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Als u een bed & breakfast start, moet u die inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

9. Vraag een drank- en horecavergunning aan

Verstrekt u in uw bed & breakfast alcoholische dranken tegen betaling? En worden deze in uw bed & breakfast genuttigd? Dan moet u een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben.

10. Vraag een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aan

Wilt u in uw bed & breakfast een kansspelautomaat plaatsen? Dan is een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaat van uw gemeente verplicht.

11. Vraag licenties muziekgebruik aan

Als u in het openbaar muziek draait, moet u hiervoor toestemming hebben. Buma en Sena regelen deze toestemming door het uitgeven van licenties.

Feiten en cijfers: aantal hotels, waaronder bed & breakfasts

De grafiek toont het aantal hotels, waaronder bed & breakfasts, met 1 werkzame persoon. In de afgelopen jaren is het aantal onafgebroken gegroeid.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Antwoord voor bedrijven