Een medewerker inhuren via detachering
Als u tijdelijk iemand wilt inhuren, kunt u een werknemer 'lenen' van een ander bedrijf. Dat bedrijf detacheert de werknemer aan u. U moet zich als 'inlener' houden aan de regels in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
Wat is detachering?
Bij detachering werkt een werknemer tijdelijk bij een ander bedrijf. De werknemer blijft dan in loondienst van het bedrijf dat hem uitleent.
Hoe werkt detachering?
Bij detachering zijn 3 partijen betrokken:
Uitlener
De uitlener is de werkgever van de uitgeleende werknemer en zorgt voor de betaling van het loon. De uitlener wordt ook intermediair genoemd. Dit kan bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau zijn. Of een bedrijf dat extra personeel tegen betaling uitleent.
Inlener
De inlener is de opdrachtgever: het bedrijf dat een werknemer van de uitlener inhuurt. De inlener betaalt hiervoor een vergoeding aan de uitlener.
Werknemer
Is in (vaste) dienst van de uitlener en wordt tijdelijk uitgeleend aan de inlener. Hier werkt de werknemer onder leiding en toezicht van de inlener.
Salaris bij detachering
De werknemer staat op de loonlijst van de uitlener. U bepaalt als opdrachtgever het salaris. Dit hangt bijvoorbeeld af van het soort werk en de ervaring van de werknemer die daarvoor nodig is. Houd rekening met de vergoeding die u betaalt aan de uitlener. Deze komt bovenop het salaris.
Regels voor detachering
In de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) staan de regels voor het inhuren en uitlenen van personeel.
Voor u als inlener geldt:
U moet zorgen voor gelijke arbeidsvoorwaardenvoor al uw werknemers (zowel inhuur als loondienst).
Wanneer kiest u voor detachering?
Een werknemer inhuren via detachering kan om verschillende redenen handig zijn:
- U heeft tijdelijk behoefte aan extra hulp of kennis binnen uw bedrijf. Bijvoorbeeld ter vervanging van een zwangerschapsverlof of voor een project.
Lees meer over de Waadi en het toezicht door de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Werknemer uit het buitenland inhuren via detachering
Wilt u een werknemer via een tussenpartij uit het buitenland inhuren? Dan krijgt u naast de Waadi met aanvullende regels te maken.
Werknemer in dienst nemen na detachering
Wilt u een werknemer in loondienst nemen na de detachering? Dan mag de organisatie die de werknemer uitleent dat niet tegenhouden. U heeft het recht om de werknemer in dienst te nemen.
Wat is het verschil tussen uitzenden, detacheren, en payrollen?
Detacheren, uitzenden en payrollen zijn vormen van flexibele arbeidsbemiddeling voor als u tijdelijk extra personeel nodig heeft. De belangrijkste kenmerken op een rij:
- Een detacheringscontract is vaak voor een langere periode. De 3 partijen leggen vooraf de einddatum en het gemiddeld aantal werkuren per week vast.
- In een detacheringscontract kan een opzegtermijn staan. U kunt het contract met de uitlener dan tussentijds stoppen. Staat er een uitzendbeding in het detacheringscontract? Dan kunt u het contract per direct stoppen.
- Bij detachering mag u vaak beslissen welke kandidaat bij u komt werken. Het detacheringsbureau stelt een aantal van zijn werknemers aan u voor. Soms zoekt de detacheerder speciaal voor uw opdracht een werknemer. De detacheerder neemt deze persoon dan in dienst om bij u de opdracht uit te voeren.
- Een uitzendcontract is vaak voor een korte periode en heeft meestal een uitzendbeding. De arbeidsovereenkomst kan hierdoor per direct gestopt worden, zonder een reden te geven. Als de uitzendkracht ziek is gelden er soms andere regels.
- Alle drie de partijen kunnen de overeenkomst beëindigen. In de praktijk doet de inlener of de werknemer dit.
- Het uitzendbureau beslist meestal wie er bij u komt werken.
- Bij payrollen sluit u een contract met een payrollbedrijf. U zoekt zelf de werknemer, bepaalt het salaris en heeft zeggenschap over de werknemer. Maar de werknemer gaat in dienst bij het payrollbedrijf.
- Payrollers hebben dezelfde ontslagbescherming als werknemers die rechtstreeks bij u in dienst zijn. Bij mogelijk ontslag van een payrollwerknemer kijkt UWV of de rechter naar de omstandigheden. U kan het payrollcontract dan niet zomaar opzeggen.
- Payrollkrachten hebben minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij u in dienst zijn.
Verschil detacheren, uitzenden en payrolling
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met KVK