Regels voor collectief ontslag
Wilt u om bedrijfseconomische redenen binnen 3 maanden minstens 20 werknemers ontslaan? Dan is er sprake van collectief ontslag. Het maakt niet uit of het gaat om gedwongen ontslagen of ontslagen met wederzijds goedvinden.
Wanneer mag u collectief ontslaan?
Voor collectief ontslag gelden 3 regels:
- U wilt 20 of meer werknemers binnen 3 maanden ontslaan.
- Het ontslag is om bedrijfseconomische redenen. Bijvoorbeeld door een reorganisatie of financiële problemen.
- De werknemers die u wilt ontslaan werken binnen hetzelfde gebied in het land (1 werkgebied).
Wat zijn uw plichten bij collectief ontslag?
U moet het voornemen tot collectief ontslag melden aan de vakbonden en UWV. Doet u dit niet, dan kan dat leiden tot vernietiging van het ontslag. Met de vakbonden overlegt u in ieder geval hoe:
- U het collectief ontslag eventueel kunt voorkomen of het aantal ontslagen kunt verminderen.
Wie moet u als eerste ontslaan?
Bij collectief ontslag bepaalt het afspiegelingsbeginsel de volgorde van de ontslagen. U deelt uw werknemers met gelijke functies in leeftijdsgroepen in. Wie binnen een leeftijdsgroep als laatste is aangenomen, krijgt als eerste ontslag. Met de Afspiegelingstool van UWV kunt u de volgorde bepalen.
Arbeidsovereenkomsten opzeggen of ontbinden
UWV neemt uw verzoek pas in behandeling als u voldoet aan de meldingsplicht. Ook moet u overlegd hebben met de vakbonden en eventueel uw ondernemingsraad. Na uw melding geldt 1 maand wachttijd. Hierna kunt u de arbeidsovereenkomsten pas opzeggen of ontbinden.
Verklaren de vakbonden schriftelijk dat zij zijn geraadpleegd en akkoord gaan met het collectief ontslag? Dan geldt de wachttijd niet.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Zie ook
Wet- en regelgeving
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)