Starten met een foodtruck

Deze informatie is geplaatst door

KVK

U wilt een eigen foodtruck beginnen. U heeft goede ideeën voor unieke streetfood recepten. Maar kunt u een foodtruck kopen? En weet u wie uw concurrenten zijn? Welke regels gelden voor u en wat voor vergunningen heeft u nodig? Heeft u alles uitgezocht en bent u klaar om te starten? Dan moet u zich inschrijven bij KVK.

Wat is een foodtruck?

Een foodtruck is een mobiel restaurant. U kunt er gerechten, snacks of drankjes bereiden en verkopen. Andere termen die vaak voorkomen zijn 'rollende keuken', 'mobiele keuken' of 'rolling restaurant'.

Houd u aan de Hygiënecode

U bent verplicht om volgens de laatste Hygiënecode te werken. U voldoet daarmee aan de HACCP-eisen, de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. In een Hygiënecode staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken. U krijgt van tijd tot tijd controle van NVWA-inspecteurs om vast te stellen of u op een veilige manier werkt. De goedgekeurde code kunt u bestellen via de brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN)Externe link.

Welke vergunningen heeft u nodig?

Welke vergunningen u als foodtruckhouder nodig heeft, kan per gemeente verschillen. Iedere standplaats heeft andere regels, omdat elke gemeente dit zelf mag bepalen. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen welke vergunningen u precies nodig heeft. Een aantal zaken waar u (wellicht) mee te maken krijgt zijn:

Standplaatsvergunning

Met een standplaatsvergunning kunt u op de openbare weg of standplaats staan en verkopen vanuit een kraam of wagen.

Buma/Stemra

Draait u muziek? Dan krijgt u te maken met muziekrechten. Informeer bij Buma/StemraExterne link wat de kosten zijn.

Ontheffing drank- en horecawet

Wilt u op een evenement bier, wijn, port of sherry verkopen? Dan moet u een ontheffing Drank- en Horecawet bij de gemeente aanvragen.

Alcohol alleen voor 18 jaar of ouder

U mag alleen alcohol schenken aan jongeren van 18 jaar of ouder. Ook mag u geen drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn. Om de leeftijd van iemand te controleren vraagt u naar een identiteitsbewijs.

Het aanvragen van vergunningen kan soms 8 tot 12 weken duren. Zorg daarom dat u tijdig uw aanvraag indient.

Schrijf een ondernemingsplan

U bent het niet verplicht, maar het is wel verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Zo dwingt u voor uzelf concreet te beschrijven wat u precies gaat verkopen met uw foodtruck, wat het gaat kosten en hoeveel winst u verwacht te maken. Ook is het belangrijk te weten wat uw concurrenten doen? Doe daarom ook marktonderzoekExterne link en verwerk dit in uw ondernemingsplan. Zo kunt u inschatten of uw plannen haalbaar zijn en of er markt is voor uw product. Om u te onderscheiden van uw concurrenten, denkt u na over hoe u zich naar buiten gaat presenteren. Zoek uit wie uw doelgroep is. Maak hiervoor een marketingplanExterne link. Stem social media hierop af.

Uw foodtruck kopen en financieren

Neem in uw ondernemingsplan een financieel gedeelte op: uw financieel planExterne link. Dit is ook belangrijk als u financiering wilt aanvragen. Financiers willen uw ondernemingsplan én financieel plan zien. De kosten voor een foodtruck verschillen enorm. Dat heeft te maken met het soort foodtruck dat u koopt. Heeft u bijvoorbeeld een aanhangwagen als foodtruck? Of gebruikt u een bestelauto? U moet ook rekening houden met extra kosten, zoals bijvoorbeeld, benzine, onderhoud, inkoop van producten, koeling voor verse producten en opslag (voor als u de truck niet gebruikt).

Zorg voor het juiste rijbewijs

Heeft u een foodtruck die zwaarder is dat 3500 kg, of heeft u een aanhanger of oplegger? Dan heeft u een BE, C of C1 rijbewijs nodig. De laatste 2 zijn vrachtwagenrijbewijzen. Een B-rijbewijs voldoet dus niet.

Bedenk een unieke naam voor uw foodtruck en website

Als u begint met uw foodtruck, moet u ook een goede bedrijfsnaamExterne link bedenken. Kies een naam die uniek is. De meeste bedrijven hebben ook een website. Wilt u een website voor uw foodtruck opzetten, dan moet u een domeinnaam (internetadres) kiezen. Let daarbij op dat uw domeinnaam nog niet bestaat en dat u met uw domeinnaam het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf respecteert.

Schrijf u in bij KVK

Bent u klaar met alle voorbereidingen? Dan moet u uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).Externe link

Betaal belasting en btw

U moet belastingaangifte doen over uw inkomsten. Het maakt hierbij niet uit waar u werkt. Ook moet u btw betalen. Tenzij u een kleine omzet heeft. Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). U moet dan wel aan 4 voorwaarden voldoen. Als starter heeft u ook recht op startersaftrek bovenop de gewone zelfstandigenaftrek. Deze extra startersaftrek mag u de eerste 3 jaar van uw winst aftrekken. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld ieder jaar minimaal 1225 uren aan uw foodtruck besteden.

Zorg voor een goede administratie

U bent verplicht een eigen administratie bij te houden van uw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.

Regel uw verzekeringen

Een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Het is niet verplicht, maar u doet er wel verstandig aan om uw foodtruck en inventaris te verzekeren. Het risico op brand in een foodtruck is relatief hoog en ook zijn foodtrucks kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Kijk waar u zich allemaal meer voor kunt verzekeren.

Feiten en cijfers: oprichtingen van eetgelegenheden

De grafiek toont het aantal oprichtingen van eetgelegenheden, waaronder foodtrucks, in Nederland per kwartaal.

Deze informatie is geplaatst door

KVK