Dit artikel is gerelateerd aan:

Arbeidsomstandigheden voor zzp'ers

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bent u zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of freelancer? Dan geldt een groot deel van de Arbowet- en regelgeving ook voor u. U moet voldoen aan alle voorschriften om ernstige arbeidsrisico's te voorkomen en te beperken.

Er zijn voorschriften voor uw veiligheid en gezondheid, gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, en gevaar voor derden, zoals:

Voor sommige situaties gelden extra voorschriftenExterne link voor zzp'ers. Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om veilig te werken? Dan kunt u de arbocatalogusExterne link van uw branche raadplegen.

Dezelfde arboregels voor zzp'ers en werknemers

Voor zzp'ers en werknemers die op dezelfde werkplek in een bedrijf werken, gelden dezelfde arboregels. Werkt u als zzp'er alleen? Dan gelden alleen de regels voor ernstige risico's en gevaar voor derden.

Regels voor arbeidstijden

Werkt u als zzp'er onder gezag van een opdrachtgever? Dan wordt u voor de Arbeidstijdenwet als werknemer gezien. U moet zich dan houden aan de regels uit de Arbeidstijdenwet. Ook gelden er regels voor werktijden en rusttijden als u als zzp'er bepaalde werkzaamhedenExterne link uitvoert. In alle andere situaties bent u als zzp'er niet gebonden aan een maximum aantal werkuren per week.

Hoe bepaalt Inspectie SZW of u zzp'er bent?

De Arbowet- en regelgeving voor zzp'ers geldt alleen als Inspectie SZW u ook echt als zelfstandige ziet. Heeft u een arbeidsovereenkomst of een gezagsverhouding? Dan kan Inspectie SZW u als werknemer of werkgever zien. De feitelijke situatie op de werkplek bepaalt of u zelfstandige bent of niet.

Bescherming tegen arbeidsrisico's

Bent u werkgever en huurt u zzp'ers in? Dan moet u de zzp'ers op de werkvloer beschermen tegen arbeidsrisico's net als uw vaste werknemers. U moet de zzp'ers wijzen op de voorschriften en risico's die er in uw bedrijf zijn.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven