Checklist voor uzelf beginnen

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Belastingdienst
Belastingdienst
Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom
UWV
UWV
6 min lezen
English version

Wilt u beginnen met ondernemen? Er komt veel kijken bij het starten van een bedrijf. In deze checklist ziet u per fase wat u moet weten en regelen.

Voorbereiden

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op het ondernemerschap. Volg de stappen om te ontdekken wat u moet doen.

Noodzakelijk

Om een bedrijf te starten moet u een rechtsvorm kiezen. Check welke rechtsvormen er zijn.

U geeft uw bedrijfsnaam op bij uw inschrijving in het Handelsregister van KVK. Lees alles wat u moet weten over een bedrijfsnaam kiezen op KVK.nl.

Misschien heeft u extra geld nodig om uw bedrijf te starten. U kunt dan op zoek gaan naar financiering. Financiers vragen u dan naar uw ondernemingsplan. Lees hoe u een ondernemingsplan maakt op KVK.nl.

Start u vanuit een WW-uitkering? Dan heeft u toestemming van UWV nodig. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Geadviseerd

U moet zich inschrijven in het Handelsregister als u voldoet aan de eisen van KVK. Lees of u uw bedrijf wel of niet moet inschrijven op KVK.nl.

Heeft u een locatie op het oog voor uw bedrijf? Vergeet dan niet om het omgevingsplan te bekijken. Hierin beschrijft de gemeente wat er met de locatie mag gebeuren.

Als u een website begint, kiest en koopt u een domeinnaam. Lees hoe u een domeinnaam aanvraagt en controleert of een .nl domeinnaam al geregistreerd is.

In een ondernemingsplan beschrijft u kort en krachtig wat u met uw bedrijf doet. Het geeft u duidelijkheid en laat zien of uw plan financieel haalbaar is.

Om over na te denken

U krijgt te maken met inkomstenbelasting en mogelijk met btw en/of loonbelasting. Op Goedestartbelastingdienst.nl kunt u lezen met welke belastingzaken u te maken krijgt.

Heeft u een idee en wilt u voorkomen dat iemand anders ermee vandoor gaat? Beantwoord de vragen in de ideeSCAN van het Octrooicentrum Nederland en Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom om te weten te komen welke stappen u moet doorlopen om uw idee te beschermen.

Regelen

U heeft zich goed voorbereid en bent klaar voor de volgende stap. Bekijk de stappen om te weten te komen wat u in deze fase moet regelen.

Noodzakelijk

Begin online de inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister van KVK. Lees eerst bij de veelgestelde vragen of u aan de ondernemerscriteria voldoet en of u zich moet inschrijven of niet. Gaat u een bedrijfspand huren? Neem dan ook uw huurcontract mee naar de inschrijving bij KVK.

DigiD of legitimatie meenemen

Om uw inschrijving definitief te maken, moet u langskomen bij een KVK-kantoor. Maak online een afspraak door in te loggen met uw DigiD. Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee naar de afspraak.

In sommige gevallen heeft u eHerkenning nodig om online zaken te regelen met overheidsorganisaties. Bijvoorbeeld als u een vennootschap onder firma (vof) start. Lees wanneer u eHerkenning nodig heeft en hoe het werkt op Belastingdienst.nl.

Voor elk bedrijf gelden wetten en regels. U moet zorgen dat u op de hoogte bent van de wetten en regels die voor uw bedrijf gelden. Bekijk wetten en regels per onderwerp of per branche. En download de Nieuwe Wetten app om op de hoogte te blijven van wetswijzigingen.

Soms verplicht: vergunningen en/of diploma's controleren

Sommige beroepen zijn beschermd in Nederland. Om bepaalde beroepen te mogen uitoefenen, moet u aan beroepseisen voldoen. Lees meer over beroepseisen en diploma's.

Geadviseerd

Uw merknaam of logo zijn pas echt uw eigendom als u uw merk registreert bij Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom (BOIP). U bent dan de enige die dit merk mag gebruiken.

Het is verstandig om uw bedrijf te verzekeren. U kunt uw bedrijf tegen verschillende bedrijfsrisico’s verzekeren. Bijvoorbeeld tegen schade aan goederen, juridische conflicten of ziekte van uw personeel.

Algemene voorwaarden geven uw klant duidelijkheid over garantie, annulering, aansprakelijkheid en betalen. U bent niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen. Wel zijn er regels waar u zich aan moet houden bij het schrijven van algemene voorwaarden.

Ondernemen

U heeft zich ingeschreven bij KVK en u bent klaar met de voorbereidingen. Nu kunt u beginnen met ondernemen. Deze stappen helpen u verder met zaken die u moet weten en regelen.

Noodzakelijk

U moet elk kwartaal btw-aangifte doen (omzetbelasting). In uw aangifte vult u de btw in die u in rekening heeft gebracht aan uw klanten voor uw producten of diensten. Dit geldt ook voor de btw die u heeft betaald voor zakelijke kosten. Deze mag u meestal aftrekken. Het verschil moet u betalen aan de Belastingdienst of krijgt u terug.

U betaalt inkomstenbelasting over de winst die u maakt met uw bedrijf. Elk jaar ontvangt u een uitnodiging van de Belastingdienst om aangifte te doen. Check bij de Belastingdienst of en hoe u inkomstenbelasting moet betalen over uw activiteiten.

Gaat u personeel aannemen? Dan moet u loonheffing en premies volksverzekeringen (loonbelasting) op hun salaris inhouden. Deze moet u afdragen aan de Belastingdienst. Zodra u uw eerste medewerker aanneemt moet u zich als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst. Lees wat u nog meer moet doen als u voor het eerst personeel aanneemt.

In sommige bedrijfstakken is het verplicht om werknemers een pensioen aan te bieden via een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). In andere bedrijfstakken mag u zelf weten of u een pensioen aanbiedt. Lees hoe u pensioen regelt voor uw werknemers.

U moet een administratie opzetten en minimaal 7 jaar bewaren. Zo krijgt u overzicht in de financiële situatie van uw bedrijf. U vult uw belastingaangiften in met gegevens uit uw administratie. Zoals de omzet, kosten en gewerkte uren. Ook kunt u in aanmerking komen voor belastingvoordelen.

Er kan iets veranderen in uw bedrijf. U verhuist bijvoorbeeld naar een ander pand of u heeft een extra bedrijfsnaam nodig. Geef uw wijzigingen door aan KVK en pas uw inschrijving in het Handelsregister aan.

Gebruikt of bewaart u persoonsgegevens van klanten? Dan moet u zich aan privacyregels houden. Lees wat er onder de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) valt en hoe u hieraan voldoet.

Geadviseerd

Heeft u uw merk geregistreerd bij Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom (BOIP)? Dan moet u uw merkregistratie bijhouden. U moet uw merk echt gebruiken. En zelf in de gaten houden of iemand uw merk kopieert zonder uw toestemming. Biedt u andere producten aan of verandert uw logo? Dan moet u een nieuwe merkregistratie aanvragen.

U wilt uw bedrijf financieel gezond houden. Dit doet u door de juiste balans te vinden tussen de inkomsten uit uw onderneming, uitgaven en uw privé-inkomen. Bekijk tips en tools voor de juiste balans tussen uw privé en zakelijke financiën.

Soms verplicht: zakelijke bankrekening openen

Bij bepaalde rechtsvormen moet u een zakelijke rekening hebben. Heeft u een eenmanszaak of vof? Dan hoeft dit niet altijd. Lees hoe u een zakelijke bankrekening opent op KVK.nl.

Financiering aanvragen

Heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf te starten? Misschien kunt u financiering aanvragen. Maak een financieel plan. En check of er financiële mogelijkheden zijn bij banken of de overheid. Zoals een mkb-krediet of subsidies. Lees meer over het financieren van uw bedrijf.

U bouwt niet automatisch pensioen op als ondernemer. U moet hier zelf voor zorgen. In sommige bedrijfstakken is een pensioenregeling verplicht. Lees hoe u pensioen opbouwt als ondernemer.

Voorkom dat u bij uw aangifte inkomstenbelasting veel moet bijbetalen. Of toeslagen moet terugbetalen. Vraag een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting aan of pas uw toeslagen op tijd aan.

De overheid ondersteunt ondernemers op verschillende manieren. Door middel van subsidies, belastingvoordelen of financiële regelingen. Mogelijk kunt u hier ook gebruik van maken. Lees welke regelingen er zijn en hoe u in aanmerking komt.

Er zijn regels voor zakelijke websites. U mag bijvoorbeeld geen misleidende reviews op uw website plaatsen.

U kunt te maken krijgen met online criminaliteit. Lees welke vormen van cybercriminaliteit er zijn en hoe uw bedrijf beschermt.