CSRD voor mkb-bedrijven: dit moet u weten

Gepubliceerd door:
Ministerie van Economische Zaken
Ministerie van Economische Zaken
6 min lezen
English version

Levert u producten of diensten aan bedrijven die een duurzaamheidsverslag moeten maken volgens de CSRD? Dan kunt u de vraag krijgen om gegevens te delen over de duurzaamheid van uw producten, diensten en bedrijfsvoering. Lees wat dit betekent. En hoe u aan deze eisen kunt voldoen.

Wat is de CSRD?

De CSRD is een Europese wet die valt onder de European Green Deal. Het doel is dat bedrijven in Europa duurzamer gaan ondernemen. Grote en beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten daarom verplicht inzicht geven in de impact van hun keten op 3 hoofdthema’s: mens, milieu en bestuur. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de impact van het eigen bedrijf. Maar ook naar de impact van hun toeleveranciers, onderaannemers en afnemers. Hierover moeten ze een verslag maken volgens de standaarden van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Wat betekent de CSRD voor mkb-bedrijven?

Levert u producten of diensten aan grote bedrijven of beursgenoteerde mkb-ondernemingen? Dan kunt u te maken krijgen met eisen van uw afnemers of klanten die zich aan de CSRD moeten houden. Ze kunnen u bijvoorbeeld vragen om informatie te geven die te maken heeft met de duurzaamheid van uw producten, diensten of uw bedrijfsvoering. Zoals uw CO2-uitstoot en uw materiaalgebruik. Maar ook over de gezondheid en veiligheid van uw werknemers. Zoals het aantal arbeidsongevallen.

Wilt u meer weten over de dubbele materialiteitsanalyse? Lees hier wat een dubbele materialiteitsanalyse is.

Lees hier meer over de stappen die u kunt zetten voor een duurzaamheidsverslag.

Wat moet u doen met de CSRD?

U kunt zich voorbereiden op vragen van grote bedrijven. Bekijk wat duurzaamheid voor uw bedrijf betekent. En wat u wilt doen met duurzaam ondernemen. Praat hier bijvoorbeeld over met uw belangrijkste klanten (stakeholders). Ga in gesprek over wat voor hen belangrijke duurzaamheidthema’s zijn. En wat zij verwachten van uw onderneming op het gebied van duurzaam ondernemen.

Welke duurzaamheidsonderwerpen zijn belangrijk voor u?

U kunt ook onderzoeken welke duurzaamheidsonderwerpen belangrijk zijn voor uw bedrijf. En welke keuzes u daarin wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet investeren in elektrische busjes vanwege de zero-emissiezones. Kijk ook alvast welke informatie over duurzaamheid u al heeft in uw organisatie. Zoals gegevens over de CO2-uitstoot. Zo kunt u beslissen hoe u mee kunt werken aan de verzoeken van uw klanten.

Aantrekkelijke partner voor CSRD-plichtige bedrijven

U kunt er ook voor kiezen om vrijwillig verslag te doen van uw duurzaamheidsresultaten. Met een duurzame bedrijfsvoering bent u een aantrekkelijke zakenpartner voor bedrijven die aan de CSRD-scores moeten voldoen. Zo heeft u bijvoorbeeld bij een aanbesteding of opdracht een stapje voor op bedrijven die niet duurzaam ondernemen. Daarnaast heeft u nu al te maken met steeds strengere wetgeving. Zoals het energiezuinig maken van uw kantoorgebouw. Of de zero-emissiezones in veel steden.

Door vroeg te beginnen met het verzamelen van informatie kunt u zich op tijd voorbereiden. Meer over de gevolgen van de CSRD voor ondernemingen ziet u in dit webinar van de Sociaal Economische Raad (SER).

Wat is de VSME?

Wilt u zelf een duurzaamheidsverslag maken? Hiervoor kunt u de VSME-ESRS voor niet beursgenoteerde mkb-bedrijven gebruiken. Dit zijn aparte standaarden voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven die vrijwillig verslag willen doen. De standaarden maken het delen van gegevens met uw klanten makkelijker.

De VSME-ESRS bestaat uit verschillende onderdelen:

  • een basisonderdeel (basismodule): voor mkb-bedrijven die net beginnen met een verslag
  • een uitgebreider onderdeel: met punten die waarschijnlijk door banken, investeerders en zakelijke klanten worden opgevraagd. Bovenop het basisonderdeel

Wat moet u doen met dataverzoeken van klanten die aan de CSRD moeten voldoen?

U kunt u voorbereiden door inzicht te krijgen in uw gegevens. En door gegevens te verzamelen. Over bijvoorbeeld uw:

Kijk welke gegevens u in huis heeft waar u over moet rapporteren. Zoals de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) als u een bedrijf heeft met meer dan 100 werknemers. Deze gegevens kunt u ook gebruiken als u vragen krijgt van klanten die aan de CSRD moeten voldoen. Kijk ook in uw branche wat belangrijke duurzaamheidsthema’s zijn. Brancheorganisaties kunnen helpen met de voorbereidingen.

Voor het verzamelen en delen van uw gegevens kunt u ook gebruik maken van de VSME-ESRS-standaarden. U kunt beginnen met een basisverslag.

Bedrijven kunnen u vragen om gegevens te verzamelen en delen van de ESG-criteria. ESG staat voor milieu (Environment), sociale- (Social) en bestuurlijke (Governance) thema’s.

Onder de ESG vallen 9 vaak gebruikte onderdelen:

Het aanleveren en delen van duurzaamheidsgegevens kan op verschillende manieren. Zoals per e-mail. Of via een vast format van een ketenpartner, zoals een Excel- of Word-document. Grote bedrijven ontwikkelen steeds vaker systemen, zoals digitale platforms, waarin u uw gegevens kunt aanleveren. Overleg met uw ketenpartner hoe u de gegevens kunt delen.

Bent u nog niet (volledig) duurzaam? Of heeft u geen data? Ga dan in gesprek met het bedrijf die de gegevens aan u vraagt. Soms geven grote bedrijven richtlijnen aan hun toeleveranciers en partners over de gegevens die ze moeten aanleveren.

Wilt u meer weten over het verzamelen en rapporteren van gegevens voor een duurzaamheidsrapportage, lees dan ook het stappenplan Verplichte CSRD.

Welke rol kan uw brancheorganisatie spelen bij de CSRD?

Brancheorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen om te helpen met het verzamelen en aanleveren van gegevens. Risico's en kansen komen vaak in de hele sector voor. In de landbouw spelen bijvoorbeeld biodiversiteit en dierenwelzijn een belangrijke rol. In de bouw ligt de nadruk op materiaalgebruik en scope 3-emissies.

Samenwerking binnen uw brancheorganisatie geeft inzicht in het gezamenlijke proces en hoe anderen daarmee omgaan. Verschillende brancheorganisaties werken aan methoden en hulpmiddelen voor het aanleveren van gegevens. Neem contact op met uw brancheorganisatie om te vragen wat zij kunnen betekenen.

Voorbeelden van dingen die een brancheorganisatie kan doen:

  • de risico’s en kansen van de sector in beeld brengen
  • risicoanalyses uitvoeren
  • het verzamelen van gegevens
  • stakeholders identificeren en hun belangen afwegen
  • verzamelen en delen van voorbeelden van bedrijven binnen de sector
  • vergroten van de kennis binnen de branche op ESG-thema’s
  • voorlichtingscampagnes