Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeEvenementen

Innovatiemissie Zwitserland: Innovative Therapies Development

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 3 min lezen

Tijdens de missie brengen we experts uit beide Life Sciences ecosystemen samen om te verbinden op het gebied van de ontwikkeling en productie van innovatieve therapieën, met een speciale aandacht voor cel- en gentherapieën. We verkennen samenwerkingsmogelijkheden die gericht zijn op snellere, slimmere, betere en meer betaalbare ontwikkeling, productie en beschikbaarheid van nieuwe therapieën voor patiënten.

Voor wie?

Deelname aan de missie is vooral interessant als u een onderzoeker, ondernemer, medicus, ingenieur, business developer, investeerder of adviseur bent, verbonden aan een kennisinstelling, (academisch) medisch centrum, (technologie) bedrijf, patiënten- of overheidsorganisatie, en actief bent in het hierboven genoemde thema.

Nederland en Zwitserland

Wat levert het u op?

Het bezoekprogramma geeft u de mogelijkheid om midden in de Zwitserse ontwikkelingen op het gebied van biotech-farma te staan. De missie is:

  • gekoppeld aan de Swiss Biotech Day, een vooraanstaande biotechnologieconferentie in Basel, Zwitserland;
  • verbonden met de bilaterale, publiek-private R&D-call gericht op cel- en gentherapie. Deze subsidieoproep is in ontwikkeling door Innosuisse, Health~Holland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De openstelling wordt verwacht medio februari 2024. In het kader van deze call is er voor matchmaking en projectontwikkeling een speciaal R&D-seminar voorzien tijdens deze missie.

Daarnaast krijgt u de kans om uw onderzoek, expertise en organisatie te presenteren, deel te nemen aan paneldiscussies, experts en mogelijke projectpartners te ontmoeten. Lees het conceptprogramma voor meer details.

Life Sciences ecosystemen

Nederland en Zwitserland staan beide bekend om hun innovatie-ecosystemen, met name op het gebied van Life Sciences en Health (LSH). Zwitserland staat al 13 jaar bovenaan de Global Innovation Index. De Zwitserse biotech-farma sector staat internationaal bekend als een belangrijke speler en geniet een uitstekende reputatie. Het kent een robuust ecosysteem dat geavanceerd onderzoek integreert, een zeer geschoolde beroepsbevolking en een ondersteunend regelgevingskader. De sector profiteert van sterke samenwerkingen tussen de academische wereld en de industrie, wat innovatie bevordert. Daarnaast dragen de goed ontwikkelde infrastructuur en toegang tot kapitaal in Zwitserland bij aan de veerkracht en concurrentiekracht van de sector op wereldwijde schaal.

Zwitserland is een van de meest relevante partners van Nederland op het gebied van (LSH) onderzoek en innovatiesamenwerking. Dit blijkt uit de vele samenwerkingen in Europese innovatieprogramma's. De Nederlandse LSH-sector wil voortbouwen op de samenwerkingen met de Zwitserse life sciences sector. Door de sterke punten van beide ecosystemen te combineren, kunnen we het succes van onze R&D-communities vergroten, economische kansen benutten voor zowel kleine als grote ondernemingen, en vooral maatschappelijke impact creëren met toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg.

Innovatieve therapieën

In de afgelopen decennia hebben nieuwe geneesmiddelen de overlevingskansen en kwaliteit van leven voor veel patiënten over de hele wereld verbeterd. Sommige hebben het natuurlijke verloop van ziekten zoals HIV en bepaalde vormen van kanker veranderd: van een terminale ziekte naar een beheersbare chronische of zelfs geneesbare aandoening.

Ondanks deze onmiskenbare vooruitgang maken beleidsmakers en andere belanghebbenden in veel landen zich steeds meer zorgen over de resultaten van het farmaceutische innovatiesysteem:

  • De prijzen van veel nieuwe medicijnen maken betaalbare toegang tot deze medicijnen uitdagend voor zowel betalers als patiënten.
  • Het R&D-proces is kostbaar en complex.
  • De verwachte marktbeloningen zijn soms onvoldoende om de ontwikkeling van sommige dringend benodigde producten te stimuleren.
  • De kosten en prijsstructuur van de farmaceutische markt zijn vaak onderwerp van discussie. Dit vormt een uitdaging voor lopende en nieuwe ontwikkelingen, met name voor innovatieve therapieën.

Innovatieve therapieën zoals cel- en gentherapieën kennen beide kanten van deze medaille. Nederland heeft de ambitie om de uitdagingen aan te gaan en de kansen te benutten voor innovatie in therapeutische ontwikkeling binnen deze context. In deze innovatiemissie worden de mogelijkheden voor internationale samenwerking op het gebied van duurzame therapieontwikkeling verder verkend.

Conceptprogramma

RVO, het Innovatie Attaché Netwerk en de Nederlandse ambassade in Zwitserland, in samenwerking met Health~Holland, werken samen aan het missieprogramma. We proberen uw wensen zo veel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma.

De volgende onderdelen zijn voorzien in het programma:

  • kick-off en welkomstdiner;
  • deelname aan de Swiss Biotech Day conferentie;
  • bilateraal R&D-seminar georganiseerd door Innosuisse, Health~Holland en RVO;
  • bezoeken aan onderzoekscentra, biotech-farmaceutische bedrijven en/of innovatieclusters in Basel, en mogelijk Genève/Lausanne/Zürich (nader te bepalen).

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie bedragen € 250 per persoon. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het gezamenlijke programma, lokale transfers naar en van de programmaonderdelen, lunch en diners die vermeld staan in het definitieve programma. Deelname is exclusief reis- en verblijfskosten, deelnemersbijdrage voor de Swiss Biotech Day-conferentie (CHF 500 plus 8,1% btw), en alle individuele kosten.

Aanmelden

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan deze innovatiemissie, registreer u dan vóór 8 maart 2024 via het registratieformulier. Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw organisatie past binnen de scope en doelstelling van de missie.

Meer weten?

Heeft u vragen over de innovatiemissie? Neem dan contact op met:

Niels van Leeuwen, Senior Advisor International R&D-cooperation Life Sciences & Health E: niels.vanleeuwen@rvo.nlM: +31 (0) 6 5256 3310

Of stuur een e-mail naar innovatiemissies@rvo.nl.

Naar boven