Hoe werkt een faillissement (verloop & procedure)

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
5 min lezen
English version

Uw onderneming heeft financiële problemen. Als u uw schulden niet meer kunt betalen gaat u failliet. Of u wordt toegelaten tot de schuldsanering. Lees wat er gebeurt bij een faillissement. En wat u kunt doen om een faillissement te voorkomen.

Wat is een faillissement?

Uw bedrijf heeft financiële problemen. Er komt te weinig geld binnen, uw bank leent u geen geld meer en u kunt uw rekeningen niet meer betalen. Als u zelf geen betalingsafspraken meer kunt maken met schuldeisers dan kan de rechtbank u failliet verklaren.

Tussen de aanvraag van uw faillissement en het einde van uw faillissement zitten verschillende stappen. Misschien vindt u in de tussentijd een andere oplossing om uw bedrijf te redden. Als dat niet zo is, houdt uw bedrijf aan het einde van het faillissement op te bestaan.

Faillissement voorkomen

U kunt verschillende dingen doen om een faillissement te voorkomen:

Heeft u problematische schulden? Praat erover en kom zo snel mogelijk in actie. Bekijk het stappenplan schulden op KVK.nl of de webinarserie Grip op schulden. In de webinars vertellen ondernemers en experts hoe u schulden kunt aanpakken.

In dit overzicht (pdf) van KVK ziet u welke organisaties er zijn om u te helpen.

Kunt u tijdelijk uw schulden niet betalen? U kunt de rechtbank vragen om surseance van betaling. Als de rechter uw aanvraag goedkeurt, krijgt u uitstel van betaling voor maximaal 1,5 jaar. In die periode kunt u proberen de problemen op te lossen. Om zo een faillissement te voorkomen.

Kunt u uw schulden niet meer betalen? Dan kunt u zich aanmelden voor schuldsanering (Wsnp). Met een schuldhulpverlener maakt u een plan om uw schulden op te lossen. Alleen natuurlijke personen kunnen zich aanmelden voor schuldsanering. Na 18 maanden Wsnp heeft u geen schulden meer.

Is uw bedrijf in principe winstgevend, maar kunt u uw schulden niet meer betalen? Dan wilt u een faillissement voorkomen en gecontroleerd stoppen of een doorstart maken. U kunt gebruikmaken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA):

  1. U maakt afspraken met uw schuldeisers over een schuldenregeling.
  2. De afspraken zet u in een conceptakkoord.
  3. U vraagt de rechter om dit akkoord goed te keuren. Hiervoor hoeven niet alle schuldeisers akkoord te gaan met de schuldenregeling.

Lees meer over hoe u een faillissement voorkomt met de WHOA.

Wanneer gaat u failliet?

Als u geen betalingsafspraken meer kunt maken met schuldeisers en deze niet meer betaalt, kan de rechtbank uw bedrijf failliet verklaren. Voordat de rechter beslist, moet er faillissement aangevraagd zijn. U kunt deze procedure zelf starten, maar iemand die nog geld van u krijgt kan dit ook doen.

Verloop faillissement

U kunt zelf uw faillissement aanvragen bij de rechtbank. Of uw schuldeisers vragen uw faillissement aan. Als u zelf schuldeiser bent, kunt u het faillissement van uw klant aanvragen.

Lees hier alles over de faillissementsaanvraag.

Na de aanvraag ontvangt u van de rechtbank een oproep voor de behandeling van uw rechtszaak (zitting). U heeft dan verschillende opties om faillissement te voorkomen:

  • Probeer voor de zitting alsnog afspraken te maken met uw schuldeisers. De schuldeisers kunnen de aanvraag voor uw faillissement dan intrekken.
  • Doe een aanvraag voor schuldsanering (Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen: Wsnp). Als u wordt toegelaten wordt er geen faillissement uitgesproken.
  • Verdedig u tijdens de zitting. Dat kan als u aanwezig bent of met een schriftelijk ‘verweer’. U kunt bijvoorbeeld bewijzen dat u uw schuldeisers toch kunt betalen.

De rechter bepaalt of de faillissementsaanvraag terecht is. Als het faillissement wordt uitgesproken benoemt de rechter een curator die alle beslissingen en uw geldzaken van u overneemt.

Hoger beroep

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kunt u met hulp van een advocaat in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Het faillissement is uitgesproken. U kunt nu zelf niets meer doen. De rechter benoemt een curator. De curator neemt alle beslissingen voor uw bedrijf van u over. En controleert de administratie en alle bezittingen. Ook kan de rechter een afkoelingsperiode instellen waarin schuldeisers geen goederen en betalingen mogen opeisen.

De gegevens van het faillissement worden opgenomen in het Centraal Insolventieregister. Zoals de naam van de curator en de datum van het faillissement. Het faillissement komt ook in het Handelsregister van KVK.

De curator heeft uw bezittingen gecontroleerd en beschreven. In een verificatievergadering bekijkt de curator uw schulden en doet een voorstel aan de schuldeisers. De schuldeisers stemmen over het voorstel.

Einde faillissement

Gaan de schuldeisers akkoord met het voorstel van de curator (faillissementsakkoord)? Dan moet de rechtbank dit goedkeuren. Dit heet homologatie. Als de rechter het voorstel goedkeurt eindigt uw faillissement. Staat in het akkoord dat u een deel van uw schulden betaalt? Dan hoeft u de rest van uw schulden na het einde van het faillissement niet meer te betalen. Bij een akkoord blijven uw schulden dus niet bestaan.

Uitdelingslijst

De curator maakt een rangorde van schuldeisers en een uitdelingslijst. Schuldeisers hebben 10 dagen de tijd om bezwaar te maken tegen de uitdelingslijst. Doen zij dat niet, dan geldt de uitdelingslijst en eindigt het faillissement.

Gaan de schuldeisers of de rechtbank niet akkoord met het voorstel van de curator? Dan kan de curator niet nog een keer een voorstel doen. De bezittingen van uw bedrijf worden verkocht om uw schuldeisers te betalen. De curator betaalt de schuldeisers zoveel mogelijk. Wie wat krijgt, hangt af van de rangorde van schuldeisers.

Heeft u een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak of een vof? Dan worden ook uw persoonlijke spullen verkocht om uw schuldeisers af te betalen.

Het faillissement eindigt, maar schulden die u nog niet heeft betaald blijven bestaan. In de toekomst kunnen schuldeisers zich alsnog melden om schulden op te eisen.

Aansprakelijkheid voor schulden bij faillissement

Uw aansprakelijkheid voor schulden hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Is uw bedrijf een rechtspersoon, zoals een bv of nv? Dan hoeft u schuldeisers niet met eigen geld te betalen. Tenzij u op persoonlijke titel heeft meegetekend voor een schuld. Of als er sprake is van wanbestuur.

Heeft u een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak of vof? Dan bent u privé verantwoordelijk voor de schulden van uw bedrijf. U moet met eigen geld de schulden betalen.

Lees meer over wanneer u met uw eigen geld aansprakelijk bent.

Doorstart na faillissement

Heeft u een bedrijf met rechtspersoonlijkheid? Dan hoeft een faillissement niet het einde te zijn van uw bedrijf. Soms is een doorstart van uw bedrijf mogelijk. U kunt deze mogelijkheid al onderzoeken voordat de rechter u failliet verklaart.

Animatie: Faillissement? Kom in actie