Stappenplan bedrijf starten als student

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
3 min lezen
English version

U start naast uw studie een bedrijf. U moet zich inschrijven bij KVK. En u gaat als ondernemer ook belasting betalen. Met behulp van dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden.

1. Bepaal of u ondernemer bent

Heeft u een hobby of een bedrijf? Soms is dat lastig om te bepalen. U hoeft zich niet altijd in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Bakt u bijvoorbeeld taarten voor vrienden en familie? Dan hoeft u zich niet in te schrijven. KVK heeft voorwaarden beschreven om te beoordelen of u ondernemer bent of niet. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 5). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ook ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting.

Lees ook de voorbeeldsituaties van ondernemers die zich wel of niet inschrijven op KVK.nl.

2. Kies een rechtsvorm

Als u een eigen bedrijf start, heeft u een juridische vorm nodig: een rechtsvorm.

De rechtsvorm bepaalt onder andere:

  • of u verantwoordelijk bent voor schade en schulden (uw aansprakelijkheid)
  • welke belastingen u moet betalen
  • of u belastingvoordelen krijgt

Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past. Bekijk ook de video Hoe kies ik mijn rechtsvorm? van KVK.

3. Kies een bedrijfsnaam

Voor uw inschrijving bij KVK heeft u een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Check vooraf of uw bedrijfsnaam al bestaat.

Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaam.

4. Minderjarig: vraag handlichting aan

Ben u minderjarig en wilt u zelf beslissen over uw zakelijke handelingen? U kunt handlichting aanvragen bij de rechter als u 16 of 17 jaar oud bent. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw ouders of verzorgers.

5. Schrijf u in bij KVK

Schrijf u in bij het Handelsregister van KVK. De kosten hiervoor zijn € 80,10 (inschrijfvergoeding). KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. De Belastingdienst bepaalt dan of u ook ondernemer bent voor de btw en inkomensbelasting.

Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u automatisch uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer. Bent u minderjarig? Neem bij het inschrijven een bewijs mee van de handlichting. Of neem uw ouder of verzorger mee.

Bekijk de video Schrijf uw bedrijf in bij de KVK.

Bezoekadres eenmanszaak afschermen

Heeft u gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak? Dan kunt u uw bezoekadres afschermen in het Handelsregister van KVK. Bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf heeft ingeschreven op uw woonadres en u niet wil dat iedereen dat adres kan opzoeken. U moet dan wel een ander postadres registreren, zoals een postbus.

Lees meer over uw adresgegevens afschermen op KVK.nl.

6. Check uw studiefinanciering

De inkomsten uit uw onderneming hebben geen gevolgen voor uw studiefinanciering. U mag sinds 2020 onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit of u mbo, hbo of wo doet.

Inkomsten niet van invloed op kinderbijslag

U mag tot en met 17 jaar onbeperkt bijverdienen, zonder dat dit van invloed is op de kinderbijslag die uw ouders ontvangen.

7. Zorg voor financiering

Heeft u geld nodig om uw bedrijf te starten? Er zijn verschillende manieren om aan financiering te komen voor uw bedrijf:

  • Vraag een lening aan bij de bank of familie.
  • Check of u met uw onderneming recht heeft op subsidies.
  • Maak gebruik van crowdfunding.

Bekijk de video Maak een financieel plan.

8. Houd een administratie bij

Als ondernemer moet u een administratie opzetten en bijhouden. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt of moet betalen. U kunt deelnemen aan de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR).

Bekijk de video Zet een administratie op en verdiep u in belastingen.

9. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

U kunt te maken krijgen met ondernemingsrisico’s. Zoals schade door brand of diefstal. U kunt zich tegen dit soort risico's verzekeren. Bijvoorbeeld met een bedrijfsschadeverzekering of inventarisverzekering. Ook is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Vergeet ook uw pensioen niet. En met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

Bekijk de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringen.

10. Ga op zoek naar klanten

Hoe komt u aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in uw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten.

Bekijk de video Ga op zoek naar klanten.

Feiten en cijfers: aantal studenten werkzaam als zelfstandige

De grafiek toont het aantal jongeren (15 tot 27 jaar) dat onderwijs volgt en daarnaast werkt als ondernemer of zelfstandige. Dit aantal neemt al jaren toe.