Stappenplan eigen winkel of supermarkt openen

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
3 min lezen
English version

Wanneer u een eigen winkel of supermarkt begint, zijn er belangrijke stappen die elke beginnende ondernemer moet nemen. Dit stappenplan helpt u op weg. Sommige stappen kunt u op hetzelfde moment uitvoeren.

1. Volg de stappen voor het starten van een eigen bedrijf

Op de pagina Eigen bedrijf starten staan de 10 belangrijkste stappen die gelden voor de start van ieder bedrijf. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf en uw bedrijf inschrijven bij KVK. Volg het stappenplan voordat u met een winkel of supermarkt franchise begint. Ga daarna met de stappen op deze pagina aan de slag.

2. Onderzoek het gebied waar u uw winkel wilt beginnen

Zorg dat u een goed beeld heeft van vraag en aanbod in uw vestigingsgebied. Dat kan met de KVK Locatiescan. Denk aan informatie over bijvoorbeeld het aantal concurrenten, uw branche en inwoners.

3. Vind een goed winkelpand

Breng eerst goed in kaart waarnaar u op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan:

  • locatie
  • grootte (oppervlakte van de ruimte)
  • uitstraling
  • concurrentie van andere winkels
  • uw budget

Winkelpand huren of kopen

Als u een winkelpand gaat huren, wordt u huurder van een middenstandsbedrijfsruimte. U heeft recht op huur- en huurprijsbescherming. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen of verhogen.

Als u een winkelpand gaat kopen, dan sluit u een zakelijke hypotheek af. Dat is een bedrijfslening voor het kopen of verbouwen van een bedrijfspand. Lees waar u op moet letten als u een bedrijfshypotheek afsluit voor het kopen van een winkel of supermarkt.

4. Doorloop de stappen om uw winkel te vestigen

U heeft een locatie voor uw winkel gevonden. Om zeker te weten of u daar uw winkel mag vestigen, kunt u van tevoren het omgevingsplan bekijken. In het omgevingsplan staat wat er mag op die locatie.

Regel vergunningen

Controleer welke vergunningen u nodig heeft. Voor de meeste zaken rondom bouwen en verbouwen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck en regel uw vergunningaanvraag via het Omgevingsloket.

Check de milieueisen

Check aan welke milieuregels uw winkel moet voldoen.

Bekijk welke lokale belastingen er zijn

Controleer welke lokale belastingen u moet betalen. Eigenaren en gebruikers van een bedrijfspand betalen onroerendezaakbelasting (ozb). Veel gemeenten brengen ook reinigingsrecht in rekening als zij uw bedrijfsafval verwerken.

5. Check de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de regels van de gemeente voor openbare orde en veiligheid. Voor winkeliers is bijvoorbeeld het onderwerp winkeltijden belangrijk.

6. Houd u aan de wet

Aan welke wetten en regels u zich moet houden, hangt af van uw branche. Bekijk het complete overzicht van wetten en regels voor de detailhandel.

De belangrijkste wetten voor winkeliers zijn:

In de Warenwet staan regels voor onder andere veiligheid van producten, volksgezondheid en goede voorlichting. Deze wet geldt voor alle producten die consumenten gebruiken. Levensmiddelen en niet-levensmiddelen.

U moet zich aan de wettelijke winkeltijden houden. In de Winkeltijdenwet staat hoe laat en op welke dagen uw winkel open mag zijn. Uw gemeente mag hiervan afwijken.

Openingstijden in uw contract

Check de winkeltijden in het (huur)contract dat u afsluit. Bijvoorbeeld met de winkeliersvereniging. Als u het contract tekent, moet u zich houden aan de tijden in het contract. Wil de vereniging de openingstijden later veranderen? Dan moet u daar eerst mee akkoord gaan. Uw winkel hoeft bijvoorbeeld niet tegen uw zin op zondag open.

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor gebruik buiten uw winkel? De regels hiervoor staan in de Alcoholwet.

In de Tabaks- en rookwarenwet staan regels over verkoop van rookwaren, met of zonder tabak en elektronische sigaretten.

Bedrijven moeten consumenten eerlijk behandelen. Daar zijn regels voor. Zoals het recht op garantie, bedenktijd bij online verkoop en verkoop buiten de verkoopruimte (colportage).

Draait u muziek in uw winkel, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen en een vergoeding te betalen. U doet dat bij Buma/Stemra of Sena. Zij regelen dat uw vergoeding bij de makers terechtkomt.

7. Onderzoek of een webwinkel uw winkel versterkt

Naast een fysieke winkel kunt u ook een webwinkel starten. Een webshop kan zorgen voor meer inkomsten. Beide kunnen elkaar versterken.

8. Personeel aannemen

Als u personeel gaat aannemen, gebruik dan het stappenplan Personeel aannemen. Zo komt u snel te weten welke regels er gelden op de arbeidsmarkt.