MenuZoekenZoekenHomeBedrijf starten

Stappenplan eigen winkel of supermarkt openen

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVK± 3 min lezenEnglish version

Wanneer u een eigen winkel of supermarkt begint, zijn er belangrijke stappen die elke beginnende ondernemer moet nemen. Dit stappenplan helpt u op weg. Sommige stappen kunt u op hetzelfde moment uitvoeren.

1. Volg de stappen voor het starten van een eigen bedrijf

Op de pagina Eigen bedrijf starten staan de 10 belangrijkste stappen die gelden voor de start van ieder bedrijf. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf en uw bedrijf inschrijven bij KVK. Volg het stappenplan voordat u met een winkel of supermarkt franchise begint. Ga daarna met de stappen op deze pagina aan de slag.

2. Onderzoek het gebied waar u uw winkel wilt beginnen

Zorg dat u een goed beeld heeft van vraag en aanbod in uw vestigingsgebied. Dat kan met de Locatiescan van KVK en CBS. Denk aan informatie over bijvoorbeeld uw branche, overlevingskansen, mogelijke klanten en inwoners.

3. Vind een goed winkelpand

Breng eerst goed in kaart waarnaar u op zoek bent. Denk bijvoorbeeld aan:

  • locatie
  • grootte (oppervlakte van de ruimte)
  • uitstraling
  • concurrentie van andere winkels
  • uw budget

Winkelpand huren of kopen

Als u een winkelpand gaat huren, wordt u huurder van een middenstandsbedrijfsruimte. U heeft recht op huur- en huurprijsbescherming. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur kan opzeggen of verhogen.

Als u een winkelpand gaat kopen, dan sluit u een zakelijke hypotheek af. Dat is een bedrijfslening voor het kopen of verbouwen van een bedrijfspand. Lees waar u op moet letten als u een bedrijfshypotheek afsluit voor het kopen van een winkel of supermarkt.

4. Doorloop de stappen om uw winkel te vestigen

U heeft een locatie voor uw winkel gevonden. Om zeker te weten of u daar uw winkel mag vestigen, kunt u van tevoren het bestemmingsplan bekijken. Hierin zegt de gemeente wat er mag op die locatie.

Regel vergunningen

Controleer welke vergunningen u nodig heeft. Voor de meeste zaken rondom bouwen en verbouwen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Doe via Omgevingsloket online de vergunningcheck en regel uw vergunningaanvraag.

Check de milieueisen

Check aan welke milieuregels uw winkel moet voldoen. Gebruik de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) om dit uit te zoeken.

Bekijk welke lokale belastingen er zijn

Controleer welke lokale belastingen u moet betalen. Eigenaren en gebruikers van een bedrijfspand betalen onroerendezaakbelasting (ozb). Veel gemeenten brengen ook reinigingsrecht in rekening als zij uw bedrijfsafval verwerken.

5. Check de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de regels van de gemeente voor openbare orde en veiligheid. Voor winkeliers zijn de onderwerpen winkeltijden en winkeluitstallingen belangrijk.

6. Houd u aan de wet

Aan welke wetten en regels u zich moet houden, hangt af van uw branche. Bekijk het complete overzicht van wetten en regels voor de detailhandel.

De belangrijkste wetten voor winkeliers zijn:

7. Onderzoek of een webwinkel uw winkel versterkt

Naast een fysieke winkel kunt u ook een webwinkel starten. Een webshop kan zorgen voor meer inkomsten. Beide kunnen elkaar versterken.

8. Personeel aannemen

Als u personeel gaat aannemen, gebruik dan het stappenplan Personeel aannemen. Zo komt u snel te weten welke regels er gelden op de arbeidsmarkt.

Naar boven