Stappenplan pakketbezorger worden

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
4 min lezen

Om pakketbezorger te worden, moet u bepalen of u alleen in Nederland of ook in andere landen gaat werken. U heeft in sommige gevallen een vergunning nodig. Ook moet u aan bepaalde regels voldoen om in een bestelwagen te rijden. Lees wat u moet regelen om pakketbezorger of zelfstandig koerier te worden.

1. Bepaal uw opdrachtgever(s)

U gaat als zelfstandig koerier of pakketbezorger goederen vervoeren. Dit doet u tegen betaling en in opdracht van iemand anders. Bijvoorbeeld als zzp pakketbezorger voor een webshop. Voor de wet bent u dan beroepsgoederenvervoerder. U moet hiervoor een of meer vergunningen beroepsgoederenvervoer aanvragen.

2. Zorg dat uw bestelwagen aan de regels voldoet

U koopt of leaset een voertuig om de goederen te bezorgen. Er gelden regels voor uw bestelwagen.

Rijbewijs B

Met rijbewijs B mag u een voertuig besturen met een totaal gewicht dat niet hoger is dan 3.500 kilo. Het totale gewicht is het voertuig en de pakketten bij elkaar opgeteld.

Aanhanger

Wilt u een aanhanger achter uw bestelwagen hangen? Dan heeft u soms een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Dit is het geval als het gewicht van de aanhanger of oplegger meer dan 750 kilo is. En het gewicht van uw voertuig en de aanhanger samen meer dan 3.500 kilo.

Milieuzones

In grote steden en in gebieden waar veel mensen wonen, zijn vaak milieuzones. Dit zijn plekken waar dieselmotorvoertuigen niet of weinig mogen rijden. Bekijk of u met uw voertuig een milieuzone mag inrijden.

Vervoer over de weg

Bekijk de wetten en regels die gelden voor vervoer over de weg.

3. Bepaal uw vervoerstarief

U bepaalt zelf uw tarieven. Bereken vooraf wat u nodig heeft om van te leven. Vergeet niet dat u ook inkomstenbelasting (ib) en een inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten (Zvw) moet betalen. Net als verzekeringen en pensioenopbouw.

Een omzetberekening geeft u duidelijkheid. Bereken met de KVK-rekentool uw uurtarief op basis van het netto-inkomen dat u verwacht nodig te hebben.

Bij sommige grote opdrachtgevers kan het tarief voor zelfstandige pakketbezorgers al vast liggen. Bekijk in welke gevallen u afspraken mag maken met andere zzp’ers over uw prijzen.

4. Schrijf u in bij KVK

Voordat u als zzp pakketbezorger of zelfstandig fietskoerier begint, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. U betaalt hier € 80,10 voor (inschrijfvergoeding). U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch. Lees wat u moet voorbereiden voordat u zich inschrijft.

5. Bepaal in welk gebied u gaat werken

Gaat u alleen binnen Nederland goederen vervoeren? Of gaat u ook in een ander land binnen de EU goederen vervoeren? Binnenlands vervoer binnen een andere EU-lidstaat heet cabotage. Hier gelden beperkingen voor.

Voor pakketbezorging buiten de EU heeft u soms een CEMT-vergunning of ritmachtiging nodig. Per land van bestemming verschillen de eisen.

6. Bekijk of u een Eurovergunning nodig heeft

U heeft als pakketbezorger in sommige gevallen een eurovergunning nodig. Dit geldt voor u als:

  • U binnen Nederland vervoert en het laadvermogen van uw voertuig hoger is dan 500 kilo.
  • U binnen de EU vervoert en het een maximum toegestane gewicht van uw voertuig hoger is dan 2.500 kilo.

Geen vergunning onder de 500 kilo

Heeft uw voertuig, bijvoorbeeld uw bestelbus, een laadvermogen dat lager is dan 500 kilo? Dan heeft u als zzp pakketbezorger geen vergunning nodig.

7. Verzeker u tegen risico’s

U gaat als zelfstandig pakketbezorger beginnen. Dat betekent ook dat u bepaalde risico’s neemt. U bent zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als u ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeluk. U kunt zich tegen veel risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

U bent in ieder geval verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) te hebben. Deelt u uw bestelwagen met een andere pakketbezorger? Dan moet u dit vooraf bespreken met uw verzekeringsmaatschappij.

Lees meer over bedrijfsverzekeringen regelen.

8. Zet een administratie op

Een administratie geeft inzicht in uw financiële positie. Als u gebruik wilt maken van belastingvoordelen moet u bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen. U kunt uw administratie zelf doen, maar u kunt daar ook iemand voor inhuren. U bent verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren.

9. Stel algemene voorwaarden op

Stel algemene voorwaarden op zodat het duidelijk is welke rechten en plichten u en uw opdrachtgevers hebben. En wie verantwoordelijk is voor wat. U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben. Als u algemene voorwaarden maakt, zijn er regels waar u zich aan moet houden. U mag bijvoorbeeld geen onredelijke voorwaarden stellen en u heeft een informatieplicht.

10. Denk na over pensioen

U heeft recht op een basispensioen van de overheid als u stopt met werken. Dit is geregeld in de Algemene Ouderdomswet (AOW). Als ondernemer bouwt u niet automatisch extra pensioen op zoals iemand in loondienst. Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf het basispensioen aan te vullen.

11. Voorkom schijnzelfstandigheid

U moet volgens de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) zorgen dat uw werkrelatie met uw opdrachtgever(s) klopt. Bepaalt uw opdrachtgever bijvoorbeeld hoe u uw werk doet? Of wordt u doorbetaald als u op vakantie of ziek bent? Dan is de kans groot dat u eigenlijk in loondienst bent. Die situatie wordt schijnzelfstandigheid genoemd. Bekijk hoe u schijnzelfstandigheid voorkomt.

12. Doe belastingaangifte

U moet omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen. Bijvoorbeeld door een boekhouder, accountant of belastingadviseur.