Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomePersoneel

Zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden

Deze informatie is geplaatst door:Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid± 3 min lezenEnglish version

Neemt u personeel in dienst? Dan krijgt u te maken met arbeidsvoorwaarden. Lees welke verschillende voorwaarden er zijn en aan welke regels u zich moet houden.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden of afspraken die u maakt met uw werknemers. Bijvoorbeeld over salaris, werktijden en vakantiedagen. Mondelinge afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn geldig. Maar het is beter om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit doet u in een arbeidscontract tussen u en uw werknemer.

Arbeidsvoorwaardengesprek

U moet uw werknemer heldere informatie geven over de arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. U geeft ook informatie over de plek waar het werk gedaan wordt en of uw werknemer recht heeft op een opleiding. Ook moet u duidelijke informatie geven over de werktijden en het salaris bij onregelmatig werk.

Soorten arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken die u bijna altijd vastlegt. Zoals over het salaris, de functie en het aantal uren dat uw werknemer werkt. Primaire arbeidsvoorwaarden vormen de basis van het arbeidscontract.

De belangrijkste zijn:

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die bovenop de primaire komen.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn extra's die lastig in geld zijn uit te drukken.

Voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • kerstpakket
  • gebruik van de bedrijfskantine
  • sporten onder werktijd
  • luxe inrichting van de werkplek

Arbeidsvoorwaarden in de wet en cao

Geldt er voor uw branche een cao? Bekijk dan welke afspraken daarin staan. Vaak staan er arbeidsvoorwaarden in een cao. Ook staan er regels in sommige wetten die te maken hebben met arbeidsvoorwaarden. Voor een aantal arbeidsvoorwaarden bepaalt de wet dat er een minimum voor geldt. U kunt aanvullende afspraken maken over de voorwaarden. Deze mogen niet tegen de wet of cao ingaan.

U moet zich houden aan de volgende wetten en regels:

Naar boven