Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBedrijfshuisvesting

Hoge energieprijzen: wat kunt u doen?

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend Nederland± 3 min lezenEnglish version

Wordt uw bedrijf ook geraakt door de hoge energiekosten? Om uw energierekening te verlagen komt de overheid u voor een deel tegemoet met financiële steun. Ook zijn er subsidies en regelingen om uw bedrijf verder te verduurzamen en energie te besparen. Lees wat u kunt doen.

Hulp bij hoge energierekening

Prijsplafond voor gas, elektriciteit en warmte

Van 1 januari t/m 31 december 2023 geldt voor iedereen met een kleine energieaansluiting (kleinverbruikers) een prijsplafond. Kleinverbruikers zijn onder andere zzp’ers, winkels, verenigingen en kleine bedrijven. U betaalt tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor energie. Ook ontving u als kleinverbruiker in november en december 2022 een vaste korting van € 190 per maand op uw energierekening.

Lees meer over het prijsplafond.

Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven: TEK-regeling

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) bood een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaakten van de totale omzet in 2022.

Deze tijdelijke steun was bedoeld om ondernemers de ruimte te geven om hun bedrijf te verduurzamen of het bedrijfsmodel te veranderen.

Uitstel van betaling van belasting of een betalingsregeling aanvragen

Lukt het u niet om uw belastingen te betalen? U kunt tijdelijk uitstel van betaling belasting aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst biedt u dan een oplossing voor uw situatie. Dit heet een betalingsregeling. De Belastingdienst heeft de regels voor belastinguitstel voor ondernemers sinds 1 oktober 2022 versoepeld.

Lees meer over de versoepelingen op de website van de Belastingdienst.

Hulp bij energie besparen: fiscale regelingen en financiering

Wilt u energie besparen door uw bedrijf te verduurzamen? De overheid biedt hulp en geld om energie te besparen.

Bekijk deze subsidies en regelingen:

Informatie en advies

Advies op maat voor energie besparen

Met de Adviestool MKB Klimaatwerk krijgt u advies op maat over wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U ziet of u maatregelen moet nemen om energie te besparen en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.

Hulp van RVO en KVK

Wilt u meer weten over hulp bij hoge energiekosten of energie besparen? Of wilt u hulp bij het verduurzamen van uw bedrijf? Kijk dan op de RVO-pagina Energie besparen nu en straks of neem contact op met het Energieloket van KVK.

Naar boven