Hulp bij hoge energierekening
Prijsplafond voor gas, elektriciteit en warmte
Van 1 januari t/m 31 december 2023 geldt voor iedereen met een kleine energieaansluiting (kleinverbruikers) een prijsplafond. Kleinverbruikers zijn onder andere zzp’ers, winkels, verenigingen en kleine bedrijven. U betaalt tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor energie. Ook ontving u als kleinverbruiker in november en december 2022 een vaste korting van € 190 per maand op uw energierekening.
Lees meer over het prijsplafond.
Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven: TEK-regeling
De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) bood een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaakten van de totale omzet in 2022.
Deze tijdelijke steun was bedoeld om ondernemers de ruimte te geven om hun bedrijf te verduurzamen of het bedrijfsmodel te veranderen.
Uitstel van betaling van belasting of een betalingsregeling aanvragen
Lukt het u niet om uw belastingen te betalen? U kunt tijdelijk uitstel van betaling belasting aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst biedt u dan een oplossing voor uw situatie. Dit heet een betalingsregeling. De Belastingdienst heeft de regels voor belastinguitstel voor ondernemers sinds 1 oktober 2022 versoepeld.
Lees meer over de versoepelingen op de website van de Belastingdienst.
Hulp bij energie besparen: fiscale regelingen en financiering
Wilt u energie besparen door uw bedrijf te verduurzamen? De overheid biedt hulp en geld om energie te besparen.
Bekijk deze subsidies en regelingen:
Gaat u investeren in een bedrijfsmiddel waarmee u energie bespaart? Of in een duurzame energietechniek? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de kosten voor uw investering aftrekken van de fiscale winst. U betaalt hierdoor minder belasting.
Investeert u milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kunt u besparen op uw belastingen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) . Met de MIA\Vamil kan uw belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het bedrag dat u geïnvesteerd heeft.
Heeft u krediet nodig maar krijgt u niet eenvoudig een banklening of bankgarantie? Bekijk dan de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en de Borgstelling MKB (BMKB). De BMKB-Groen is een gunstige variant op de Borgstelling MKB voor groene investeringen. Deze regeling helpt u om door verduurzaming uw energiekosten omlaag te krijgen.
Met zonnepanelen of een zonneboiler kunt u flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen.
Windenergie is een van de meest efficiënte vormen van duurzame energie. Daarom kan het interessant zijn om hierin te investeren. Bijvoorbeeld door een windmolen op uw bedrijfsterrein te plaatsen. Lees welke subsidies en regels er voor windenergie zijn.
Informatie en advies
Advies op maat voor energie besparen
Met de Adviestool MKB Klimaatwerk krijgt u advies op maat over wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U ziet of u maatregelen moet nemen om energie te besparen en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.
Hulp van RVO en KVK
Wilt u meer weten over hulp bij hoge energiekosten of energie besparen? Of wilt u hulp bij het verduurzamen van uw bedrijf? Kijk dan op de RVO-pagina Energie besparen nu en straks of neem contact op met het Energieloket van KVK.