Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBedrijfshuisvesting

Hoge energieprijzen: wat kunt u doen?

Deze informatie is geplaatst door:KVKKVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend Nederland± 3 min lezenEnglish version

Wordt uw bedrijf ook geraakt door de hoge energiekosten? Om uw energierekening te verlagen komt de overheid u voor een deel tegemoet met financiële steun. Ook zijn er subsidies en regelingen om uw bedrijf verder te verduurzamen en energie te besparen. Lees wat u kunt doen.

Hulp bij hoge energierekening

Prijsplafond voor gas, elektriciteit en warmte

Van 1 januari t/m 31 december 2023 geldt voor iedereen met een kleine energieaansluiting (kleinverbruikers) een prijsplafond. Kleinverbruikers zijn onder andere zzp’ers, winkels, verenigingen en kleine bedrijven. U betaalt tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor energie. Ook ontving u als kleinverbruiker in november en december 2022 een vaste korting van € 190 per maand op uw energierekening.

Lees meer over het prijsplafond.

Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven: TEK-regeling

Verbruikt uw bedrijf (mkb) veel energie? En zijn uw energiekosten een groot deel van uw totale kosten? U kunt mogelijk de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) aanvragen voor hulp bij de hoge energierekeningen die u moet betalen.

De tijdelijke steun is bedoeld om u ruimte te geven om uw bedrijf te verduurzamen of uw bedrijfsmodel te veranderen. Zo kunt u de hoge energieprijzen in de toekomst terugverdienen.

Uitstel van betaling van belasting of een betalingsregeling aanvragen

Lukt het u niet om uw belastingen te betalen? U kunt tijdelijk uitstel van betaling belasting aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst biedt u dan een oplossing voor uw situatie. Dit heet een betalingsregeling. De Belastingdienst heeft de regels voor belastinguitstel voor ondernemers sinds 1 oktober 2022 versoepeld.

Lees meer over de versoepelingen op de website van de Belastingdienst.

Hulp bij energie besparen: fiscale regelingen en financiering

Wilt u energie besparen door uw bedrijf te verduurzamen? De overheid biedt hulp en geld om energie te besparen.

Bekijk deze subsidies en regelingen:

Informatie en advies

Advies op maat voor energie besparen

Met de Adviestool MKB Klimaatwerk krijgt u advies op maat over wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U ziet of u maatregelen moet nemen om energie te besparen en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.

Hulp van RVO en KVK

Wilt u meer weten over hulp bij hoge energiekosten of energie besparen? Of wilt u hulp bij het verduurzamen van uw bedrijf? Kijk dan op de RVO-pagina Energie besparen nu en straks of neem contact op met het Energieloket van KVK.

Naar boven